Podizanjem Zelene zastave Osnovna škola Visoko potvrdila je platinasti status međunarodne Ekoškole

Podizanjem Zelene zastave Osnovna škola Visoko potvrdila je platinasti status međunarodne Ekoškole

Podizanjem Zelene zastave Osnovna škola Visoko potvrdila je najviši, platinasti status u provođenju međunarodnog programa Ekoškole. Potvrda je to brige za okoliš koju Osnovna škola Visoko promiče kao trajnu vrijednost i način života punih 20 godina, od kada je podignuta prva zelena zastava. Ujedno je i poticaj da i dalje ustraju u provođenju brojnih projekata iz područja ekologije, očuvanja okoliša i suživota s prirodom.  Podizanje zastave upriličeno je u sklopu programa obilježavanja završetka školske godine, a na kojoj su uz same učenike, učitelje, nastavnike, roditelje, ravnateljicu Osnovne škole Visoko Nade Horvat, bili prisutni i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, visočki župnik Ivan Šestak, te brojni drugi uzvanici.

 Tom prigodom župan Anđelko Stričak podsjetio je kako se Osnovna škola Visoko 2001. godine uključila u provođenje Međunarodnog programa Ekoškole, te je do danas nekoliko puta potvrdila svoj status Ekoškole.  Prije 20 godina škola je stekla status međunarodne Ekoškole i pravo da se ispred škole zavijori zelena zastava. Nakon stjecanja brončanog statusa 2009. godine, zatim srebrnog 2011., pa zlatnog 2013. godine, 2017. stečen je dijamantni status, a ove godine najviši, platinasti status u provođenju međunarodnog programa Ekoškole. Ono što nam taj program poručuje, odnosno taj višegodišnji put, je da briga u okolišu mora biti kontinuirana. Drago mi je što i ostale škole s područja Varaždinske županije već više od 20 godina promišljaju o zaštiti okoliša, a samim time i o budućnosti. Počašćen sam što sam imao tu čast 2003. godine podići prvu zelenu zastavu kao tadašnji načelnik Općine, i danas, 20 godina kasnije, kada je škola stekla najviši status – rekao je župan Stričak istaknuvši kako škola u svojim ekološkim nastojanjima i promišljanjima ima podršku lokalne zajednice.

Ravnateljica Osnovne škole Visoko Nada Horvat naglasila je kako su međunarodne Ekoškole u svijetu danas najpriznatiji model osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš.  Osnovna zadaća programa je odgojiti mlade generacije koje će biti osjetljive na pitanja vezana uz okoliš, generacije koje će promišljati o problemima i inicirati njihova rješenja, donositi i ustrajati na provođenju odluka bitnih za očuvanje prirode, ali i aktivno se boriti protiv onečišćenja i svih drugih problema koji devastiraju okoliš. Na početku programa škola se bavila zadanom temom Otpad, a zatim je područje djelovanja prošireno na teme Voda, Energija, Zdrav život i Biološka raznolikost. Dobivanje najvišeg priznanja – platinastog statusa međunarodne Ekoškole kruna je ekološke orijentacije i prirodan izbor djelovanja škole u bajkovitom okruženju brežuljaka, voćnjaka i vinograda u kojem se škola nalazi – rekla je ravnateljica Horvat.

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković čestitao je svima, od učenika, učitelja, nastavnika koji su ustrajali na tom putu informiranja, educiranja i osvješćivanja učenika o zaštiti okoliša.  Međutim, ono što je najvažnije je to da se sve ono što se naučilo ili je nastalo u učionici, na školskom dvorištu – proširilo i na čitavu zajednicu. Djeca su često bila ta, koja su svoje roditelje, ali i sve nas odrasle potaknula da počnemo drugačije razmišljati o svom okolišu, svom dvorištu, svom kraju – zaključio je načelnik Mateković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.