MVEP najoštrije osudilo Šešeljove prijetnje

MVEP najoštrije osudilo Šešeljove prijetnje

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (mvep) najoštrije je osudilo prijetnje koje je ratni zločinac Vojislav Šešelj uputio Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupniku u srbijanskomparlamentu kao i zastupniku Nenadu Čanku, predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine te zatražilo da Srbija pravno reagira na izljeve mržnje i prijetnje.

 

Šešelj prijeti unatoč presudi za zločine

MVEP ističe kako je Šešelj prijetnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini ponovio samo 24 sata nakon što mu je Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove izreklo presudu i kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992., "koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata".

Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka, izjavio je Šešelj za portal beogradskog lista Blic.

MVEP traži odgovarajuću pravnu reakciju

Šešelj je ponovio izjavu medijima od srijede kako je ponosan na zločine koji mu se pripisuju, te da ih planira ponoviti. MVEP je u priopćenju izrazio "ozbiljnu zabrinutost što su nadležne institucije Republike Srbije ostale potpuno nijeme na prijetnje ponavljanjem najtežih međunarodnih zločina za koje je osuđen Vojislav Šešelj" te reklo kako "odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih tijela Republike Srbije na ove ponovne izljeve mržnje i izravne prijetnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motiviranog nasilja 90-ih godina prošlog stoljeća i čije su rane još uvijek svježe".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također traži od institucija Republike Srbije da spriječi svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja i netolerancije prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji", navodi se u priopćenje

HRT/HIA.com.hr
foro:arhiv

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.