Građani Slavonskog Broda traže odgovorne za ekološki incident

Građani Slavonskog Broda traže odgovorne za ekološki incident

Građani Slavonskog Broda na uskrsne blagdane pili su vodu iz boca i cisterni jer je pitka voda bila zagađena ugljikovodicima .Sanacija terena je počela i čista pitka voda bi trebala za 90 tisuča stanovnika biti dostupna za 15 dana. No tko je  odgovoran za ekološki incident još se nezna. Županijskom državnom odvjetništvu podnesene su dvije kaznene prijave. Policija provodi istragu.

 

Ugljikovodici ušli u sustav pitke vode

Ugljikovodici su ušli u sustav slavonskobrodskog vodovoda. "Imamo dokaze da se incident dogodio od strane Croduxa 28. ožujka. Je li se dogodio samo na tom ili na nekom drugom mjestu ne znamo jer je produktovod dugačak 5 km, star preko 60 godina, nije u upotrebi 28 godina", kazao je. Danas kada je iskopana cijev, za 2 sata iscurilo je 3 kubika nekakve tekućine koja se, rekao je, osjetila na naftu, benzin. "Kad već ministar tako hrabro govori o neodržavanju sustava, rekao bih da imamo papire o ispravnosti vode, a tvornica je 2010. bila u vlasništvu Hrvatskih voda, koje su trebale promijeniti filter i dati je gradu. Nema tvornice na svijetu koja bi bila rentabilna da se u njoj razgrađuju ugljikovodici. Treba zaštititi građane koji su direktno ugroženi", naglasio je poručivši da sve velike investicije idu preko Hrvatskih voda te da njih treba pitati zašto zanemaruju pojedine sredine.

Tko je odgovoran za incident još se nezna. Istraga je u tijeku.

Ministar Čorić krivi grad i vodovod

Ministar energetike i zaštite okoliša, Tomislav Ćorić gostujući u Dnevniku rekao je da su sve mjerodavne službe u slučaju onečišćenja vode u Slavonskom Brodu reagirale na vrijeme. Istaknuo je da će krivca za takvo stanje utvrditi istraga MUP-a i DORH-a, dodavši kako je siguran da će krivac u konačnici biti priveden pravdi.

Dio problema leži i u nedekvatnoj uporabi, menažeriranju vodovoda Slavonski Brod. Filter aktivnog ugljena, koji je brana ugljikovodicima prema sustavu javne odvodnje. Taj sustav koji je izgrađen 2001., financiran iz Hrvatskikh voda sa 100 milijuna kuna, u posljednjih 7-8 godina nije obnavljan. Za vodocrpilište Jelas odgovoran je slavonskobrodski Vodovod, a osnivač i vlasnik Vodovoda je Grad Slavonski Brod, rekao je na pitanje tko je za to odgovoran.

Istaknuo je i da se analize vode se ne kriju, kako to gradonačelnik Duspara tvrdi. Izuzimani su uzorci sa različitih mjesta u Slavonskom Brodu i oni pokazuju opadanje ugljikovodika ispod graničnih vrijednosti. U narednim danima kontinuirano će se provoditi uzorkovanje kako bi se iznijeli novi zaključci. Do tada voda nije za piće, rekao je, dodavši da su analize vode proveli certificirani labaratoriji HZJZ te Andrija Štampar.

Demantirao je da je Croduxu dao posao bez natječaja.

Fokusirani smo čim prije dopremiiti vodu. Dosad je stiglo 16 cisterni, 61 spremnik zapremnine od 1000 litara. Tijekom sutrašnjeg dana stići će još 10 spremnika. Iz robnih zaliha podijeljeno je 600.000 litara flaširane vode na području Slavonskog Broda i okolnih općina, istaknuo je ministar Ćorić. Dodao je da problem mislimo riješiti spajanjem slavonskobrodskog vodovoda na vodocrpilište Sikirevci. U daljnjoj fazi za 2-3 mjeseca namjeravamo povećati kapacitete na Sikirvcima.

Analiza vode

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zadravstva Milan Kujundžić na konferenciji su izjavili da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znači da se ukida zabrana vode za piće i kuhanje. Ministar Ćorić rekao je da na vodocrpilištu Jelas od 2001. nije promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.

Od kada je izbio incident voda se analizira svaki dan, a samo jednog dana, u nedjelju, 1. travnja, u jednom uzorku vode na bunaru 15 zabilježena je povećana granična vrijednost ugljikovodika. Dan kasnije, u ponedjeljak, 2. travnja, voda je izuzeta sa svih mjesta, uključujući i bunar 15, pri čemu je analiza pokazala da je voda na svim mjestima unutar dopuštenih graničnih vrijednosti, rečeno je na konferenciji.

Ministar Kujundžić kazao je da su samo u jednom slučaju pronađeni ugljikovodici te da zbog toga neće biti štete za zdravlje, dok štetne tvari poput benzena nisu ni jednom pronađene.

Gradonačelnik Duspera

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je za HRT-ov Studio 4 kako će se za 15 dana vidjeti stoji li najava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorić koji je kazao da će građani za dva tjedna ponovno imati vode, uz moguće kratkotrajne redukcije te da se za najkasnije tri mjeseca u potpunosti planira riješiti opskrbu Slavonskog Broda vodom.

Dosta je kompleksna situacija i ovaj problem nije jednostavno riješiti. No ja se nadam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti osigurati pitku vodu za 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i ovih šest općina koje su pogođene ovom havarijom, kazao je Duspara.

Još se ne znaju posljedice zagađenja tla. Nismo dobili nalaze. To isto nije normalno u 21. stoljeću. Bez obzira bilo to o 100 litara benzina ili par tisuća litara. Činjenica je da je tlo zagađeno i da smo tu informaciju morali dobiti. Najgora je stvar što je to preblizu naših bunara i tvornice vode, kazao je gradonačelnik Slavonskog Broda.

Izjavio je i da posjeduje rezultate analize iz veljače u kojima ne postoje ugljikovodici. I dalje se pita zašto se ne dobivaju podaci analize.

Crodux odbaciju krivnju za zagađenje

 

Umirovljeni general Ivan Čermak, vlasnik tvrtke Crodux, u kratkom je telefonskom razgovoru za Večernji list ostao pri stavu da njegova tvrtka nije kriva za ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu.
Dali smo priopćenje i iza njega stojimo. Dokle god ne bude gotova nezavisna istraga, nećemo izlaziti s dodatnim komentarima. I dalje tvrdimo da jedno s drugim (radovi Croduxa na ispitivanju produktovoda, op. a.) nije povezano, a sigurni smo da će to pokazati i istraga na terenu – rekao nam je Čermak. On tvrdi i da cijev produktovoda nije pukla, nego da je bila šuplja kada je Crodux započeo ispitivanje. – Cijev je bila šuplja i propustila je. Mi smo jasno i glasno rekli da je iscurilo 150 do 200 litara (nafte ili benzina, nap. a.), pet kilometara daleko od vodocrpilišta – rekao je vlasnik Croduxa. Na pitanje što je onda uzrok golemog zagađenja vode odgovorio je da ne zna i da ne bi ulazio u nagađanja. – Uskoro će se sve znati. Istraga još traje – dodao je Čermak.

HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.