Ženski poduzetnički centar (p)ostao je najjača nevladina asocijacija poduzetnica i poduzetnika, ali i onih koji podržavaju poduzetništvo

Ženski poduzetnički centar (p)ostao je najjača nevladina asocijacija poduzetnica i poduzetnika, ali i onih koji podržavaju poduzetništvo

U tri godine djelovanja Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr postao je svojim brojnim sadržajima, projektima, brojem članica i članova, te networkingom temeljna nevladina i nepolitička asocijacija ne samo Hrvatske, nego i jugoistočne Europe s cijelim nizom aktivnosti na promicanju poduzetništva, posebice žena. Od svog osnutka 1. siječnja 2016. godine okupili smo više od 2.300 članica te 102 člana - vlasnica i vlasnika tvrtki i obrta, kao i svih onih koji to žele postati, uz veliku potporu u radu državnih institucija te jedinica lokalne uprave i samouprave. Osnovani smo od strane samih poduzetnica i poduzetnika, s misijom u prvom redu ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u gospodarstvu ovog dijela Europe te olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru.
Iako smo krenuli kao digitalna platforma za promociju i unaprjeđivanje poslovne aktivnosti poduzetnica 1. siječnja 2016. godine, u svom radu razvili smo prema razmjeni znanja, tehnologija i inovacija u svim svojim radnim oblicima, da smo danas prepoznatljivi upravo po svojim brojnim projektima u praksi, daleko izvan virtualne sfere.
- Kroz naše brojne projekte osigurali smo razmjene iskustava, stvaranje poslovnih kontakata, povezivanje i unapređenje poduzetničkog ozračja u ovom dijelu Starog kontinenta posebice kroz naše besplatne edukacije za poduzetnike i sve one koji će to tek biti (u razdoblju od 1. siječnja 2016. godine do 1. siječnja 2019. godine održali smo više od 1.200 edukacija s više od 800 polaznica i polaznika), Kongres poduzetnica – najveće poslovno okupljanje žena u poduzetništvu jugoistočne Europe koji će se po četvrti puta održati u Zagrebu na Dan žena 08. ožujka 2019. godine, uz razgranatu izdavačku djelatnost, među kojima su i prvi vodič za samozaposlene žene u Hrvatskoj „Ja (ne)mogu biti poduzetnica!“, prvi vodič za uspješno poduzetništvu jugoistočne Europe "Ne posustani, ne odustani!", kao i prva slikovnica koja uči o poduzetništvu „Ja sam mali poduzetnik!“ čiju smo nakladu od 10 tisuća primjeraka u 2018. godini besplatno podijeli u osnovnim školama i vrtićima diljem Hrvatske - podsjetila je na aktivnosti naše asocijacije Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.
Ženski poduzetnički centar, jedinstveni poslovni pothvat u ovom dijelu Europe – središnje mjesto za promociju i unaprjeđivanje poslovne aktivnosti poduzetnica, koja cilja potaknuti razmjenu znanja, tehnologija i inovacija, ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman te olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru – vole i kolege poduzetnici te sve češće s nama surađuju.
Centar ima potporu u velikom broju jedinica lokalne uprave i samouprave i Gradovima i Županijama - prijateljima ženskog poduzetništva među kojima su: Zagreb, Nova Gradiška, Lipik, Zaprešić, Vukovar, Petrinja, Pakrac i Jastrebarsko, te Međimurska, Varaždinska i Krapinsko zagorska županija.
O zajedničkom radu na poticanju i razvoju poduzetništva jasan je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog koji je istaknuo u povodu rođendana Ženskog poduzetničkog centra da je ulaganje u poduzetnike - ulaganje u budućnost. - Posebno nas raduje inicijativa žena u poduzetništvu te ćemo takve ideje uvijek podržavati - najavio je gradonačelnik Jastrebarskog, a slično razmišlja i prvi čovjek Petrinje Darinko Dumbović.
- Grad Petrinja pomno prati rad Ženskog poduzetničkog centra, a posebice ovom prigodom ističem sjajnu suradnju s njenom direktoricom Sanelom Dropulić. Od prvog susreta i kontakata, te namjere da se i petrinjske poduzetnice uključe u rad i da kroz edukacije i suradnju steknu nova znanja i vještine izrazio sam zadovoljstvo što smo pronašli novog, elokventnog partnera za usmjeriti naše poduzetnice u bolje poslovanje i uspjeh. Kao gradonačelnik obzirom dolazim iz poduzetničke branše, svesrdno sam podržao ovu suradnju. Ujedno napominjem kako sam u prošlim mandatima dok sam obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika Petrinje, od 2003. godine inicirao kreditnu liniju za poduzetnike i to isključivo za mlade i žene. Ta je linije polučila znatan, zapažen rezultat i mnoge su poduzetnice pokrenule svoje poslove i dobile osnovna, prva sredstva u svojim biznisima po vrlo povoljnim uvjetima i kamatama. Stoga sam smatrao da ova suradnja ima budućnost. Ovoj inicijativi je pomoglo i proglašenje grada Petrinje prijateljem poduzetnica. To prestižno priznanje naš grad Petrinja, a ja kao gradonačelnik sam preuzeo u ožujku 2018. godine. Ujedno obećavam da će Gradska uprava biti otvorena različitim stimulativnim mjerama poduzetnicama, a moja vrata kao gradonačelnika i saborskoga zastupnika uvijek otvorene za razgovor i eventualne pomoći - konkretan je i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.
Svestranu suradnju s centrom ima i Grad Pakrac.- Poticanje i razvoj poduzetništva, posebice među ženama, te mladim, kao i teže uposlivim osobama jedan je od prioriteta Grada Pakraca i gradske uprave. Sasvim razumljivo u tom smo pravcu ostvarili i suradnju sa Ženskim poduzetničkim centrom, koji nas je proglasio 2018. godine i Gradom prijateljem ženskog poduzetništva. U sklopu tog projekta realizirali smo nekoliko značajnih projekata: nastup pakračkih poduzetnika na Poduzetničkom sajmu (a isto planiramo i u 2019. godini), tisak i podjeli besplatne slikovnice Ja sam mali poduzetnik za učenike prvih razreda osnovnih škola, kao i za djecu vrtićke dobi predškolskog uzrasta. U cijeloj 2018. godini održavali smo i edukacije za poduzetnike i poduzetnice, ali i sve one koji to žele biti. U jesen 2018. godine gotovo 80 poduzetnica i poduzetnika iz cijele Hrvatske u organizaciji centra i Grada Pakraca posjetilo je i naš najveći sajam - Slavonski Banovac, na kojemu smo obilježili 200 godina organiziranog obrtništva u našem gradu. Ovaj bogat zajednički sadržaj samo je mali dio velikih zajedničkih planova s jednim ciljem - učiniti poduzetništvo u pakračkom kraju okosnicom gospodarstva, te ekonomskih aktivnosti, što je uvelike dalo željene rezultate. Sigurna sam da nam puno učinkovitih sadržaja slijedi i u 2019. godini - istaknula je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.
A osim pozitivnih dojmova čelnika lokalne uprave i samouprave sadržajima, projektima i aktivnostima koje provodi Ženski poduzetnički centar, zadovoljstvo najvećom i najaktivnijom nevladinom nepolitičkom asocijacijom jugoistočne Europe u pravcu promicanja poduzetništva, zadovoljne su i naše članice.
Među prvima Suzana Kolarić, aromaterapeut, vlasnica obrta Esencia iz Čakovca.
- Umrežavanje je odličan alat za povezivanje s ljudima koji mogu na razne načine doprinijeti ekspanziji poslovanja. Stvaraju se nove prilike, slušaju iskustva, a možda i aktiviraju neke nove poslovne ideje. Kroz članstvo u asocijaciji ciljam na veću vidljivost, tj. isticanje vlastitih ideja u masi. Važno je imati i pristup korisnim informacijama i događajima te jednostavno biti prisutan. Sinergijskim djelovanjem imamo zajedno veću efektivnost nego samostalnim probijanjem na tržište što je i ključni razlog mojeg članstva u ovoj asocijaciji. Veselim se novim poznanstvima koja će zasigurno biti vrijedno iskustvo u profesionalnom razvoju i rastu - ocijenila je naša članica iz Međimurja Suzana Kolarić.
Zadovoljstvo radom i sadržajima centra ne skriva ni vukovarska poduzetnica Dina Vukičević, vlasnica tvrtke Gentle day. Upravo smo uz potporu tvrtke Gentle day d.o.o., koja se bavi plasmanom biorazgradivih, ekoloških menstrualnih uložaka kroz 2018. godinu zajednički održali od Zagreba, Čakovca, Varaždina, Rijeke, Ogulina, Šibenika, Splita i Vukovara, uz više od 500 žena cijeli niz besplatnih predavanja s ciljem međusobne potpore i uvažavanja, te smanjenja diskriminacije koju svakodnevno žene osjećaju u hrvatskom društvu.
- Uz čestitke na početku četvrte godine djelovanja centra, sretna sam što je cijela 2018. godina prošla u zajedničkim aktivnostima moje tvrtke i asocijacije koja pruža tako veliki broj sadržaja kojima jačamo poduzetništvo. Naša suradnja nastavlja se i u 2019. godini jer smo Dijamantni sponzori četvrtog po redu Kongresa poduzetnica 2019. godine, a vjerujem da ćemo zajedno kreirati obilje sadržaja namijenjenim ne samo ženama u Hrvatskoj, nego i diljem jugoistočne Europe. Menstrualni ulošci Gentle day predstavljaju izniman i revolucionaran proizvod u higijeni žena, a centar predstavlja iznimno napredan način povezivanja i udruživanja žena prema jačem poduzetništvu - komentirala je vukovarska poduzetnica Dina Vukičević.
Treću godinu članstva broji i Daniela Pavić, vlasnica i direktorica tvrtke ODINA Asistencija iz Osijeka.
- Ženskom poduzetničkom centru pridružila sam se kako bi ostvarila kontakte s ostalim poduzetnicama i poduzetnicima i kako bismo se povezali u cilju jačanja poduzetništva općenito. Ono što sam učlanjenjem u centar dobila je puno više nego što sam očekivala i upravo iz tog razloga članstvo mogu samo preporučiti. Naime, osim povezivanja, razmjene iskustava i novih poznanstava pruža se mogućnost raznih, vrlo zanimljivih i poučnih edukacija, druženja, popusta na razne usluge i proizvode unutar Loyalty članstva i što je najvažnije pomoć i podrška u konkretnim situacijama. Izdvojila bih i Kongres poduzetnica koji je na mene ostavio iznimno dobar dojam i radujem se sudjelovanju na sljedećem kongresu. Cijelom timu Ženskog poduzetničkog centra želim čestitati na vrlo uspješnom i kvalitetnom radu o čemu svjedoče i brojke članstva koje kontinuirano rastu. Radujem se suradnji u 2019. godini i pozivam sve poduzetnice i poduzetnike da nam se pridruže u centru jer samo zajedničkim radom i trudom možemo stvoriti zdravo poduzetničko okruženje koje nam je svima toliko potrebno - poziva osječka poduzetnica Daniela Pavić. Članstvo u našem centru hvali i poduzetnica Māra Vītols - Hrgetić iz Zagreba.
- Kao Loyalty članica mogu reći da je ova inicijativa odlična prilika za upoznati druge žene, druge priče o uspjehu i trudu, umrežavati se, dogovoriti suradnju ili se jednostavno lijepo zabaviti. Želim centru još barem 40 godina rada i umrežavanja - poželjela je poduzetnica Māra Vītols - Hrgetić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.