Blagi rast stope zaposlenosti, pad stope aktivnosti

Blagi rast stope zaposlenosti, pad stope aktivnosti

Podaci iz Ankete o radnoj snazi za treći kvartal pokazuju pozitivne trendove na tržištu rada, ali s uočljivim usporenjem dinamike u segmentu zaposlenosti. Naime, u trećem je kvartalu broj zaposlenih iznosio 1,689 milijuna, što je najviša razina od trećeg kvartala 2010. godine, ali ujedno samo 0,4% viša od one u istom kvartalu prošle godine. Time je godišnji rast nastavio usporavati s 4,6% u prvom kvartalu i 2,3% u drugom kvartalu, ali je na razini prva tri kvartala zajedno (2,4%) još uvijek bio viši nego u istom razdoblju prošle godine (1,7%).

 Istodobno, broj se nezaposlenih i nadalje smanjuje dinamičnije u odnosu na rast zaposlenih te dinamičnije nego u prošloj godini. U trećem je kvartalu godišnji pad broja nezaposlenih iznosio 19,9%, a u prva tri kvartala 26,2%.

 Ovaj nerazmjer kretanja u segmentu zaposlenosti i nezaposlenosti rezultira padom broja radno aktivnog stanovništva: u trećem kvartalu na godišnjoj razini za 27 tisuća (-1,5%), a na razini prva tri kvartala za 16,3 tisuće (-0,9%). Stoga je stopa aktivnosti (omjer radno aktivnog i radno sposobnog stanovništva) pogoršana u odnosu na prošlogodišnji treći kvartal (s 52,2% na 51,6%).

 Zbog izuzetno dinamičnog pada broja nezaposlenih, u trećem je kvartalu ostvarena niža stopa nezaposlenosti (7,3%) nego u istom razdoblju prethodne godine za 1,7 postotnih bodova. Stopa zaposlenosti zbog znatno usporenijeg rasta broja zaposlenih raste znatno usporenije te se u trećem kvartalu na godišnjoj razini povećala za samo 0,4 postotna boda.

Razlog dinamičnijeg pada nezaposlenih od rasta broja zaposlenih pojačana je emigracija i negativni demografski pokazatelji, problemi koji će, ako se trendovi ne promijene, postajati sve veći ograničavajući faktor gospodarskoga rasta. Naime, sve se veći problemi tržišta rada gomilaju na strani ponude u pogledu njenog općeg nedostatka i u pogledu njene nepovoljne kvalifikacijske strukture. To ujedno ograničava i dinamičniji pad stope nezaposlenosti koja je, unatoč značajnom smanjenju, u Hrvatskoj još uvijek među najvišima u EU (prema posljednjim podacima za listopad šesta najviša nakon one u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Cipru). U odnosu na stanja otprije deset godina, svi su pokazatelji lošiji osim broja nezaposlenih koji je sada nešto niži, ali je stopa nezaposlenosti unatoč tome nešto viša.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.