U Parizu se sastali hrvatski i francuski gospodarstvenici

U Parizu se sastali hrvatski i francuski gospodarstvenici

Trgovinska razmjena Hrvatske i Francuske konstantno raste. No, moja želja je da se naši gospodarski odnosi približe onima u sportu gdje smo u samom svjetskom vrhu. To moramo preslikati i u gospodarstvo kroz partnerstva u lancima dodane vrijednosti – primjerice u automobilskoj industriji Francuska ima velike proizvođače, a Hrvatska ima „cutting edge“ auto tehnologiju i razvoj koji može biti nadogradnja u vidu više dodane vrijednosti konačnog proizvoda“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na sastanku hrvatskih i francuskih gospodarstvenika u MEDEF-u u okviru posjeta naše gospodarske delegacije Parizu.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako Hrvatska provodi niz reformi s ciljem smanjivanja makroekonomskih nestabilnosti, poreza i davanja poslodavaca.

„Sve mjere koje provodimo daju okvir za stabilan rast i razvoj, što posljedično dovodi do pozitivne poslovne i ulagačke klime. Gospodarski rast od 3 posto, rast izvoza, plaća i broja radnih mjesta, sve su to pokazatelji da je Hrvatska zemlja poželjna za investiranje. Za francuske investitore mnogo je zanimljivih područja za ulaganje, od prometa i energetike, do turizma“, naglasio je Plenković, dodavši kako je cilj Vlade što brži ulazak u Schengen i eurozonu čime bi porastao i kreditni rejting Hrvatske. 

Charles Paradis, predsjednik MEDEF Međunarodnog francusko-hrvatskog poslovnog vijeća, izjavio je kako upoznat s pozitivnim gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj i rekordnoj turističkoj sezoni. „Francuski poslodavci s nestrpljenjem očekuju predstavljanje investicijskih mogućnosti i projekata u vašoj zemlji“, poručio je Paradis.

Solinska tvrtka AD Plastik surađuje s najjačim svjetskim kompanijama u autoindustriji. „AD Plastik Grupa izrađuje proizvode za više od 90 modela vozila koji se isporučuju u preko 20 zemalja diljem svijeta. Prema ostvarenim poslovnim prihodima najznačajnija tržišta su nam Rusija, Slovenija, Njemačka, Francuska i Italija. Ovdje poslujemo s tvrtkama poput Renaulta, Citroena i Peugeota, a planiramo i dodatno jačanje plasmana na francusko tržište“, istaknuo je predsjednik uprave Marinko Došen.

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar kazao je kako je ovo prilika da se uspostave novi poslovni odnosi te je zatražio poseban sastanak s francuskim tvrtkama iz FMCG sektora. „Prehrambena industrija je područje u kojem možemo ojačati suradnju i podići trgovinsku razmjenu između naših dviju zemalja. Dobro je da su uz nas predstavnici Vlade i institucija poput HGK i MEDEF-a jer uz njihovu pomoć poduzetnici mogu puno sigurnije pristupiti otvaranju novih tržišta“, izjavio je Pucar.

Emile Di Serio iz Saint Jean Industries-a pojasnio je kako je odlazak kvalificiranih radnika u zapadne zemlje dosta velik problem koji koči investicije. Njihovo posljednje ulaganje teško 5 milijuna eura otvorilo je 80 novih radnih mjesta. „Proizvodimo aluminijske dijelove za renomirane svjetske automobilske marke. Partneri smo s Đurom Đakovićem i brojnim drugim domaćim kooperantima. Surađujemo s državnim institucijama na zadržavanju radnika i dodatnom poboljšanju ulagačke klime u Hrvatskoj“, pojasnio je Di Serio.

Uz Podravku i Saint Jean Industries na sastanku s MEDEF-om sudjelovali su i predstavnici Đure Đakovića, Končara, AD Plastika, Spin Valisa i drugih hrvatskih kompanija zainteresiranih za ozbiljniji iskorak na francusko tržište.

MEDEF predstavlja najveće udruženje poslodavaca u Francuskoj s više od 750.000 članica od koji preko 90 posto otpada na male i srednje tvrtke. Izaslanstvo MEDEF-a posjetilo je HGK početkom ove godine kad je održan i Hrvatsko-francuski poslovni forum na kojem su se okupile tvrtke zainteresirane za izlazak na francusko tržište. Tada su, kao i ovom prigodom, održani B2B razgovori potencijalnih poslovnih partnera.

  Hrvatska je prošle godine u Francusku izvezla robe u vrijednosti 361,8 milijuna eura, dok je uvoz iz Francuske iznosio 535,4 milijuna eura. Ukupna francuska ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do kraja  prvog kvartala 2018. godine iznosila su 973 milijuna eura, čime Francuska zauzima 9. mjesto među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku. Ipak, taj iznos predstavlja samo 3 posto ukupnih direktnih stranih ulaganja u Hrvatsku, a dugotrajni kvalitetni odnosi dviju zemalja jasno pokazuju da ima potencijala za puno više.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.