I u kolovozu zabilježen rast trgovine na malo

I u kolovozu zabilježen rast trgovine na malo

Prema  posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo u kolovozu ove godine bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,1% veći u odnosu na kolovoz 2017. godine. Ovaj rast je nastavak uzlaznoga godišnjeg trenda koji traje još od rujna 2014. godine.

 Na spomenuti trend rasta maloprodajnoga prometa djelomično je utjecalo jačanje pouzdanja potrošača. Na pozitivan su trend potrošačkog optimizma i realnoga prometa u trgovini na malo u posljednjim godinama određeni utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015. i 2017. godine, a imale su utjecaj na povećanje kupovne moći građana, odnosno povećanja osobne potrošnje, koja čini gotovo 60% BDP-a.

 U prvih osam mjeseci ove godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 3,5% veći u odnosu na isti promatrani prošlogodišnji period. Uz očekivani nastavak trenda rasta neto plaća i poboljšanja pouzdanja potrošača očekujemo da će i do kraja ove godine realan promet u trgovini na malo rasti.

 Od srpnja 2013. godine na razini EU realni promet trgovine na malo bilježi trend godišnjega rasta. Prema podacima Eurostata, visokim rastom realnoga prometa trgovine na malo u kolovozu ove godine ističu se Irska (7,9%) i Litva (7,4%). Ovaj pozitivan trend kretanja trgovine na malo, koji je prisutan u Hrvatskoj i u većini članica EU (jedino je Malta u kolovozu ove godine ostvarila blagi pad) većinom je rezultat pozitivnih gospodarskih kretanja, koja su praćena rastom plaća i povoljnim monetarnim kretanjima (povijesno niske kamatne stope) koje pozitivno utječu na potrošnju kućanstva te rast prometa trgovine na malo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.