Više od milijun kuna za energetsku obnovu javnih zgrada u Nedelišću

ENERGETSKA OBNOVA NEDELIŠĆE

U službenoj posjeti općini Nedelišće, 25.rujna, boravio je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva Predrag Štromar. Tom prilikom potpisao je tri Ugovora za projekte o ulaganjima u sustav energetske obnove javnih zgrada u Nedelišću, Macincu i Slakovcu.Načelnik općine Nedelišće Darko Dania istaknuo je kako je Općina krenula u pripremu projektne dokumentacije za sanaciju loših i neučinkovitih objekata koji se nalaze u njenom vlasništvu. „Projekti podrazumijevaju svu potrebnu dokumentaciju i energetski pregled zgrade  kako bi bili spremni nna natječaj za energetsku obnovu. Prvi tako realiziran projekt je energetska obnova dječjeg vrtića „Zvončić“ u Nedelišću nakon čega su prijavljena još tri projekta energetske obnove sportskog doma Macinec, sportskog doma Slakovec i zgrade Općine. Ukupna vrijednost projekata je više od 3 milijuna kuna.“

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naglasio je kako su sva tri projekta prošla na natječaju te su prihvatljiva za sufinanciranje. Tako će energetsku obnovu općinske zgrade u Nedelišću sufinancirati sa 370 430,79 kuna, energetsku obnovu sportskog doma u Macincu sa 462 928,47 kuna, te energetsku obnovu sportskog doma u Slakovcu sa 326 263,05 kuna, što je sveukupno 1 159 622,31 kuna. „Spomenuti objekti nalaze se u relativno lošem stanju te će njihovom adaptacijom najveću korist imati mještani, udruge i klubova sa tih područja. Pratiti ćemo, i podržati, kvalitetne projekte iz Međimurja što smo dokazali i do sada, te stvarati okvire za raspisivanje novih natječaja“.

Štromar je istaknuo i kako je do 05.listopada otvoreni natječaj za subvencionirane kredite za kupnju stanova te ostale aktualnosti iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.Načelnik Dania dodaje kako su projektom predvidjeli dodatne radove, koji su neprihvatljivi trošak, te će biti financirane od strane općine Nedelišće i Međimurske županije.Župan Matija Posavec rekao je kako je ovo dobar primjer obnove javnih zgrada iz EU fondova te ravnomjerni razvoj općine Nedelišće kroz ulaganja u sva naselja na području Općine. Međimurska županija će, iz svog proračuna, i dalje podržavati projekte u Nedelišću, sufinancirati postojeće i pomoći u pisanju novih projekata. Također, ističe kako je uz obnovu javnih zgrada i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, gorući problem mještana Nedelišća prometnica kroz naselje te je uputio apel potpredsjedniku Vlade za bržom dinamikom pripreme projekata, studija i dokumentacije za izgradnju obilaznice prema Varaždinu.

Svečanosti potpisivanja Ugovora nazočile su saborske zastupnice Bernarda Topolko i Sunčana Glavak koje su istaknule važnost ulaganja u javnu i komunalnu infrastrukturu, zamjenici načelnika Željko Kacun i Nikola Novak te predsjednici mjesnih odbora Macinec i Slakovec Ivan Krištofić i Darko Đuran.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.