Lipik dobiva poduzetnički inkubator vrijedan više od 20 milijuna kuna

lipik

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat početkom kolovoza u Lipiku uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i gradonačelnika grada Lipika Vinka Kasanu, položio je kamen temeljac za izgradnju Poduzetničkog inkubatora Lipik. Radi se o projektu vrijednom 20.770.929,65 kuna, a financira se kroz Program razvoja poslovne infrastrukture iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 19.553.753,17 kuna. Projektom Poduzetničkog inkubatora Lipik u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku razvija se nova poduzetnička infrastruktura izgradnjom objekta neto površine 1936,99 m2 poslovnog prostora s 5 pogona namijenjeno proizvodno-prerađivačkim djelatnostima proizvodnih prostora i 10 box-ureda za ne-proizvodne poduzetnike početnike te informatička učionica. Osnovna uloga Poduzetničkog inkubatora bit će pružanje potpore poduzetnicima početnicima i razvoju gospodarstva na području grada Lipika i okolice, gdje postoji objektivna potreba za navedenom infrastrukturom zbog nedostataka raspoloživih kapaciteta za razvoj poduzetničkih aktivnosti. Ovim projektom stvaraju se bolji uvjeti za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta u mikro, malim i srednjim poduzećima, kaže se upriopćenju Ministarstva .

Ministar Horvat zahvalio je svima koji su doprinijeli obrani i oslobođenju Lipika tako da danas imamo priliku razvijati poduzetničku infrastrukturu i stvarati uvjete kako bi gospodarstvenici dobili dodatan poticaj i hrabrost investirati i otvarati nova radna mjesta. „Posebno me veseli što je ovo projekt koji se ne financira iz državnog proračuna, financira se sredstvima Europske unije, a to je modalitet unutar kojeg Republika Hrvatska daleko brže nego do sada mora graditi poduzetničku infrastrukturu, stvarati uvjete za poduzetnike, a onda u toj sinergiji od poduzetničkog sektora očekivati otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, dobro plaćenog radnika i investicije u njegovu daljnju edukaciju. Siguran sam da će se, kad se stvore takvi uvjeti, zaustaviti odlazak mladih ljudi iz Hrvatske i da će se početi i vraćati“, izjavio je ministar Horvat.

„Ne želimo odbiti niti jedan projekt koji je zadovoljio stroge uvjete koji su bili propisani, već ćemo pronaći i realocirati sredstva. Šest je otvorenih natječaja u ovome trenutku kroz koji poduzetnički sektor može doći do europskog novca i tako povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva“, zaključio je ministar.Gradonačelnik Kasana ovom je prigodom istaknuo kako je grad Lipik postao grad s najviše povučenih EU sredstava po stanovniku: „Više ne čekamo, ne molimo, nego radimo i gradimo, a za to je bitan okvir kojim je sadašnja hrvatska Vlada to omogućila“. Gradonačelnik je istaknuo sve projekte koji su u provedbi i najavio nove infrastrukturne i poduzetničke investicije kojima će grad Ilok postati značajno turističko i poduzetničko središte.Požeško-slavonski župani Alojz Tomašević iskazao je zadovoljstvo jer postavljanje kamena temeljca i pokretanje velike izgradnje doprinosi razvoju i grada Lipika i grada Pakraca pa tako i čitave županije. Zahvalio je svima prisutnima za potporu i poruku da onaj tko želi može napraviti velike projekte. Poručio je: „Ovo je prva Vlada koja je okrenula glavu prema Slavoniji pa u ratu stradali grad Lipik i grad Pakrac, gradovi heroji, iz pepela izrastaju i postaju gradovi za ulaganje i za užitak“.

Nositelj ovog projekta je Grad Lipik. Partneri na projektu su: Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. i Grad Pleternica, a suradnici: Poduzetnički inkubator BIOS, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije- PANORA, Požeško-slavonska županija, Lokalna razvojna agencija- Poduzetnički centar Garešnica, Poduzetnički centar Pleternica.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.