LNG na Krku čini Hrvatsku ozbiljnim energetskim čvorištem

LNG na Krku čini Hrvatsku ozbiljnim energetskim čvorištem

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je Hrvatska zahvaljujući svom LNG terminalu na otoku Krku u poziciji da bude ozbiljno regionalno čvorište i da zajamči energetsku sigurnost i svojim susjedima. Novinarima je kazao i da nema nijedne druge teme koja je potpuno promijenila ravnotežu na političkom spektru u mnogim državama u posljednjih osam godina, kao što je to kriza zbog ilegalnih dolazaka u Europu. "Sada imamo prigodu razgovarati kako pojačati borbu protiv krijumčara i ilegalnih migracija te zaustaviti taj priljev koji destabilizira Europu", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na 4. sastanku na vrhu Europske političke zajednice, koji će okupiti oko 50 čelnika iz cijele Europe u Blenheim Palaceu u Woodstocku.

Po dolasku, u izjavi za medije, premijer Plenković je kazao da je dobro da su se čelnici okupili u Ujedinjenoj Kraljevini i da novi britanski premijer Keir Starmer, koji je domaćin sastanka na vrhu, razgovara s liderima iz cijele proširene Europe. Dodao je da u Londonu postoji volja da se dinamiziraju i rekonstruiraju odnosi s Europskom unijom, što je i jedna od poruka današnjeg summita.
 
Teme sastanka su ruska agresija na Ukrajinu, energetska sigurnost, nezakonite migracije  
 
Na sastanku će se razgovarati o stabilnosti europskog kontinenta zbog nezakonitih migracija, energetskoj suradnji i povezivosti, demokraciji, kao i utjecaju koji se odnosi na uplitanje u demokratske procese neki stranih sila. Dodao je da se sve to događa u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu što će ponovno biti glavna tema.
 
Govoreći o energetskoj sigurnosti, istaknuo je da je Hrvatska u poziciji da bude ozbiljno regionalno čvorište zahvaljujući LNG terminalu te ogromnim investicijama u nove, proširene plinovode koji će biti prilagođeni za transport vodika, korištenju Jadranskog naftovoda, kao i povezanosti sa susjedima.
 
"Naši kapaciteti na Krku sada nam daju ogromnu priliku da u novom, izmijenjenom kontekstu energetske povezanosti Hrvatska igra bitno značajniju ulogu", poručio je Plenković.
 
Smanjena ovisnost o ruskom plinu
 
Premijer je rekao da su se svi prilagodili i reorijentirali na nove pravce nabave energenata, što se vidi i u Hrvatskoj, dodavši da je ovisnost o ruskom plinu smanjena.     
 
"Mi smo sa strateškom investicijom u LNG terminal na Krku okončali četiri desetljeća rasprave u hrvatskom energetskom sektoru i potpuno učinili Hrvatsku neovisnom za sve naše potrebe", ustvrdio je. Naglasio je da hrvatska kućanstva, gospodarstvo i industrija godišnje potroše 2,8 milijardi kubika plina, a s proširenim kapacitetima, koji će biti u punoj funkciji 2026., daje nam se prostor da osiguramo energetsku sigurnost i našim susjedima.
 
Pojačati borbu protiv krijumčara i ilegalnih migracija

Kad je riječ o nezakonitim migracijama, predsjednik Vlade smatra da nema nijedne druge teme koja je potpuno promijenila ravnotežu na političkom spektru u mnogim državama u posljednjih sedam, osam godina, kao što je to kriza zbog ilegalnih dolazaka u Europu.

"Sada imamo prigodu razgovarati kako pojačati borbu protiv krijumčara i ilegalnih migracija te zaustaviti taj priljev koji destabilizira Europu", zaključio je Plenković.

PVRH
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.