Poduzetnicima najveće prepreke nedostatak radne snage i cijene energenata

Poduzetnicima najveće prepreke nedostatak radne snage i cijene energenata

Hrvatski poduzetnici u drugoj polovici 2018. godine ne očekuju značajnije promjene u poslovanju, pokazalo je istraživanje Hrvatske gospodarske komore „Poslovna očekivanja“. S jedne strane se to može uzeti kao dobar pokazatelj da se stanje u gospodarstvu stabiliziralo u blago pozitivnom trendu, ali s druge strane upućuje na to da poduzetnici ne očekuju ozbiljnije reforme niti poboljšanje poslovne klime.

Što se prihoda tiče, gospodarstvenici su umjereno optimistični, gotovo polovica ispitanih očekuje iste prihode u sljedećih šest mjeseci (46%), dok je postotak onih koji očekuju rast prihoda dva puta veći (36%) od onih koji očekuju manje prihode (18%).

Od ukupnog broja tvrtki koje su sudjelovale u ispitivanju (u istraživanju HGK  je sudjelovalo 637 tvrtke) 45 posto je izvoznika koji velikom većinom očekuju da će prihodi na inozemnom tržištu u idućih šest mjeseci biti veći ili na istoj razini. Takve prognoze temelje se na stabilnom rastu EU kao najznačajnijeg tržišta, ali i općenito povoljnim globalnim kretanjima. 

Po pitanju investicija u idućih pola godine 49 posto tvrtki očekuje stagnaciju,  22 posto očekuje povećanje investicijskih aktivnosti, a 29 posto smanjenje istih.

Više od dvije trećine poduzetnika ne očekuje povećanje broja zaposlenih, dok 20 posto ipak očekuje određeno povećanje zapošljavanja, što odgovara trendovima na tržištu rada.

Većina tvrtki u narednih šest mjeseci ne očekuje veće promjene u općim uvjetima poslovanja (60%), što može biti uzrokovano i izostankom najave novih reformi koje bi utjecale na bolja poslovna očekivanja poduzetnika. Što se tiče pristupa financiranju i tečaja, također se ne očekuje značajnije fluktuacije.

Od faktora koji će najpozitivnije utjecati na poslovanje najviše ispitanih izdvojilo je daljnji rast inozemne i domaće potražnje, dok se cijena energije/sirovine, dostupnost radne snage, pravosuđe, porezni sustav i javna uprava najviše ističu kao faktori s negativnim utjecajem.

Dakle, zaključci istraživanja kojeg HGK provodi dvaput godišnje upućuju na to da gospodarstvenici ne očekuju značajnije promjene po pitanju općih uvjeta poslovanja i investicija, a optimizam po pitanju prihoda temelje na rastu domaće i inozemne potražnje. To je, između ostalog, i poruka institucijama da nastave s reformama kako bi se maksimalno iskoristili trenutno pozitivni trendovi u domaćem gospodarstvu i na razini EU.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.