Novih 25 majstora primilo diplome Obrtničke komore Međimurja za 16 zvanja

Novih 25 majstora primilo diplome Obrtničke komore Međimurja za 16 zvanja

Obrtnička komora Međimurja danas je održala svečanu dodjelu majstorskih diploma u novom ciklusu u kojem je diplome primilo 25 majstora i majstorica iz četiri hrvatske županije te iz Njemačke, za ukupno 16 zvanja. Kandidati su bili mahom iz Međimurske županije, zatim iz Varaždinske, te Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije, a jedan kandidat dolazi iz Njemačke.

Novim snagama obrtništva čestitali su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Gradskog vijeća Čakova Josip Varga, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

Obrtnička komora Međimurja majstorske ispite provodi 28 godina zaredom i dosad je ispite položilo 950 majstora. Najčešće motivacije za prijavljivanje za majstorske ispite, kandidati pronalaze u otvaranju vlastitih obrta, ali im diplome otvaraju mogućnost dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Dražen Novak: „Čestitam vam na ulasku u klub 950 majstorica i majstora koji su svoje diplome stekli u Međimurju. Majstorska diploma ne znači da ste okončali svoje usavršavanje, već da vam je put prema njemu otvoren kao i prenošenje znanja i obrtničkih vještina na nove naraštaje“, dodao je Novak te zahvalio svim novim majstorima i majstoricama što su Obrtničku komoru Međimurja prepoznali kao mjesto za stjecanje svog majstorskog statusa.

Župan Matija Posavec pohvalio je predanost novih majstora te njihovu želju za ulaganjem u vlastito obrazovanje: „Drago mi je da u Međimurju imamo Obrtničku komoru koja se trudi i postiže najznačajnije rezultate u Hrvatskoj, predano radeći na povećanju broja obrta, a time i na razvoju gospodarstva. Trenutno je u Međimurju registriran 1781 obrt, što je najveći broj dosad. Svi koji danas držite u rukama svoje majstorske diplome predstavljate novu snagu gospodarstva i to onu deficitarnu kojoj je posao na tržištu rada zagarantiran. Neka vam diplome budu motivacija za daljnji osobni razvoj i nove poslovne uspjehe“, rekao je župan, istaknuvši da su novi majstori i majstorice ljudi od talenta, o čemu svjedoči i uspjeh Amosa Novaka iz Dragoslavca, također nositelja majstorske diplome, koji se na natjecanju u Meksiku plasirao među šest najboljih kuhara svijeta.

Predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Varga dodao je da Grad prepoznaje potrebu davanja podrške razvoju obrtništva: „Razvoj obrtništva i omogućavanje školovanja novih obrtničkih snaga podupiremo i program Međimurske županije kojim se stipendiraju učenici u deficitarnim obrtničkim zvanjima“, rekao je Varga te najavio skori Dan obrtnika u Čakovcu.

Novim majstorima mnogo uspjeha poželio je i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Dražen Novak„Riječ je o diplomama koja imaju težinu u svijetu obrta te otvaraju nove i veće mogućnosti napredovanja, ali i dosezanje ciljeva u samostalnom vođenju posla. Veliki interes koji vlada za polaganje ispita u našoj Obrtničkoj komori svjedoči o renomeu koji uživamo kao najaktivnija podružnica u Hrvatskoj“, istaknuo je Novak.

U novom ciklusu, diplome su primili: Tomislav Štriga za majstora autolakirera, Luka Vugrinec (autoserviser), Filip Friščić Nino Drvoderić (elektroinstalateri), Filip Vrtarić i Pero Đerek (fasaderi), Ivana Frlin (frizerka), Marko Šavora i Filip Tkalčec (instalateri grijanja i klimatizacije), Viktorija Goričanec (kozmetičarka), Marija Bulić Milivoj Varga (krojačica i krojač ženske odjeće), zatim kuhari Klaudija Lončar, Amos Novak, Nino Purić i Ivana Šaronja Pijanec, potom Jasenko Vidović (limar), Paula Gudlin (očna optičarka), Jasmina Vrbanec i Marina Putica (pedikerke), Franjo Šafarić (soboslikar-ličilac), Tino Novak (stolar), Mario Kocijan (tapetar), te Luka Novak i Luka Mavriček koji su primili majstorske diplome za tokare.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.