Hrvatski proizvođači parketa u potrazi za novim tržištima na DOMOTEX-u 2024.

Hrvatski proizvođači parketa u potrazi za novim tržištima na DOMOTEX-u 2024.

Na vodećem međunarodnom sajmu tepiha i podnih obloga Domotex 2024, koji se održao u Hannoveru od 11. do 14. siječnja uz potporu Hrvatske gospodarske komore, sudjelovali su domaći proizvođači drvenih podova i parketa: Drvoproizvod, Exportdrvo, Massive Holding , Pan Parket i PPS Galeković.

U fokusu ovogodišnjeg sajma, na kojem je nastupilo više od tisuću izlagača iz 60 zemalja, a posjetilo ga je oko 18.000 posjetitelja iz 140 zemalja, bile su teme održivosti i učinkovitog korištenja sirovina.

"Jedna od najvažnijih mjera povećanja energetske učinkovitosti koju već provode mnoge tvrtke iz naše branše je postavljanje solarnih panela. Ovdje nam je jako važno financiranje iz EU fondova. Također uvodimo nove strojeve koji su više učinkoviti i troše manje električne energije", kazao je. na panel raspravi o izazovu primjene Europskog zelenog dogovora (The EU Green Deal) u industriji podnih obloga Filip Galeković , predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije HGK.

"Green Deal nije nešto što se više može odgađati, to je smjer u kojem moramo ići. No, ciljeve moramo postaviti realno", dodao je Galeković.

Unatoč strogim zahtjevima koje Europski zeleni plan postavlja pred proizvođače, ova je krovna strategija ujedno i jamac održivosti i buduće konkurentnosti europske industrije podnih obloga – jedan je od najvažnijih zaključaka panel rasprave na kojoj su sudjelovali predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije HGK Filip Galeković i predstavnik Europskog parlamenta Reinhard Bütikofer , predsjednik Europskog udruženja drvnoprerađivačke industrije (FEP) Lorezo Onofri i Helmut Maurer , dugogodišnji član Europske komisije.

"Dostupnost sirovina i veliki porast troškova veliki su izazov za nas proizvođače. Moramo razmišljati o što boljem korištenju sirovina sa što manje otpada. U našim pogonima koristimo čak i nusproizvode u proizvodnji novih proizvoda, poput peleta", rekao je Galeković i zaključio kako je za prevladavanje najvećih izazova industrije ključna provedba nekih mjera koje bi mogle pomoći proizvođačima u razvoju inovacija i novih proizvoda, kako bi postali učinkovitije.

Hrvatske tvrtke već dvadeset drugu godinu za redom sudjeluju na ovom sajmu kako bi stekle pregled tržišta i upoznale važne svjetske partnere na početku poslovne godine.

„Sajam Domotex oduvijek je bio jedan od najzanimljivijih sajmova za našu tvrtku. Na ovom prestižnom događaju prisutni smo više od 20 godina, što nam daje priliku da svoje proizvode predstavimo širokoj publici“, rekao je Domagoj Galić , član Uprave Exportdrva. Galić je istaknuo kako je ovogodišnji sajam još jednom potvrdio svoju važnost kao platforme za interakciju s poslovnim partnerima, predstavljanje novih proizvoda i uspostavljanje potencijalnih poslovnih suradnji.

Zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti u zapadnoeuropskim zemljama, Italiji, Njemačkoj i Austriji, prošla je godina bila iznimno zahtjevna za hrvatsku drvnu industriju koja polovicu prihoda ostvaruje od prodaje u inozemstvu. Pad narudžbi odraz je smanjenja prometa, izvoza i industrijske proizvodnje. Iako najave za ovu poslovnu godinu nisu optimistične, oporavak tržišta očekuje se krajem godine.

„U ovim uvjetima posebno je važno da naše tvrtke budu prisutne sa svojim proizvodima na najvažnijem događaju u sektoru – sajmu Domotex 2024. koji ima snažan međunarodni karakter i mjesto je susreta izlagača i posjetitelja iz cijelog svijeta, “ rekao je Daniel Smiljanić , predsjednik Uprave Pan Parketa.

„Izravni kontakti s poslovnim partnerima, razmjena informacija, predstavljanje novih proizvoda i najnovijih trendova u industriji razlozi su zašto su hrvatski proizvođači podnih obloga, uz potporu HGK, prisutni na ovom vodećem međunarodnom sajmu već više od dvadeset godina. ," zaključio je Smiljanić.

Domotex je sajam koji godišnje zabilježi dvadesetak tisuća poslovnih posjetitelja iz cijeloga svijeta, među kojima su trgovci na veliko i malo podnim oblogama, tekstilom za kućanstvo, tepisima, arhitekti, dizajneri interijera, specijalisti za ugovoreno unutarnje opremanje, trgovci namještajem i domom. oprema za opremanje, industrija parketa i podnih obloga, lakireri i ličitelji, robne kuće i trgovine mješovitom robom, specijalizirane trgovine i trgovine uradi sam.

Sajam okuplja važne tržišne lidere s međunarodnog tržišta te je dobra platforma za jačanje odnosa sa stalnim poslovnim partnerima, pronalaženje novih kupaca te učinkovit alat za predstavljanje proizvoda široj publici. Već više od dvadeset godina hrvatski parketari prisutni su na Domotexu. Ovaj sajam značajno je pridonio internacionalizaciji poslovanja naših tvrtki.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.