Javna nabava u graditeljstvu: Najniža cijena ne jamči i najniže životne troškove

Javna nabava u graditeljstvu: Najniža cijena ne jamči i najniže životne troškove

Javna nabava čini oko 14 posto BDP-a EU i važan je generator gospodarske aktivnosti.

U Hrvatskoj je udio vrijednosti javne nabave bez PDV-a u BDP-u za 2022. godinu iznosio gotovo 21 posto, što je povećanje od 28 posto u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče graditeljstva i javne nabave, svake godine raste udio građevinskih radova u javnoj nabavi. Također, građevinski radovi se većim dijelom financiraju sredstvima javne nabave, a ne privatnim investicijama.

Dakle, kako se provodi javna nabava za građevinske radove i koji su kriteriji bitna je stavka za građevinske tvrtke, posebice one koje se bave velikim infrastrukturnim projektima.

Kako bi unaprijedila ovaj postupak, Hrvatska gospodarska komora organizirala je danas u Zagrebu konferenciju Javna nabava građevinskih radova koja je okupila javne i sektorske naručitelje, ali i potencijalne izvođače građevinskih radova, ali i druge sudionike u provedbi ugovora o gradnji. , kao što su projektanti, stručni nadzor i voditelji projekata.

Mirjana Čagalj , potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet, osvrnula se na neke od nužnih promjena.

"Podržavamo postupak javne nabave gdje se automatski ne biraju izvođači koji ponude najnižu cijenu. Time gubimo na kvaliteti. Cilj nam je predložiti način isključivanja subjekata s dampinškom cijenom, odnosno postići realnu cijenu koja će pokriti stvarni troškovi ponuditelja i izvođača. Tako su zaštićena javna sredstva, ali i struka", rekao je Čagalj, ističući da najniža cijena ne jamči i najniže doživotne troškove gradnje.

van Markić iz Udruženja graditeljstva HGK predstavio je rezultate Analize javne nabave usluga inženjeringa u graditeljstvu HGK.

"Kako izbor najniže cijene ne bi doveo do loše realizacije, potreban je institucionalni pristup rješavanju problema. Potrebna je promjena filozofije pristupa budućim projektima", rekla je Markić.

Dakle, u analizi se predlaže bodovanje cijene na način da najniža ponuda ne dobije maksimalan broj bodova, tj. bodovanje ekonomski najpovoljnije ponude u punom smislu, iako je taj proces za javnog naručitelja kompliciraniji.

Traži se bolje definiranje kriterija stručnosti, a za kompliciranije projekte potreban je veći broj inženjera i tehničara. Također je potrebna bolja definicija neuobičajeno niske cijene kako bi se u praksi mogla koristiti za isključenje.  

HGK i njeno Udruženje graditeljstva doradit će analizu temeljem današnjih konzultacija i prezentirati je svim relevantnim dionicima.

"Naručitelji moraju imati na umu da koristimo ekonomski najpovoljniju ponudu kako bismo potaknuli veću kvalitetu kod ponuditelja, odnosno najbolji odnos cijene i kvalitete. Nepravilno postavljeni odnosi između kriterija mogu dovesti do kvalitativnog pomaka", rekao je Branimir Bosanac iz Centar za organizaciju gradnje.

Na konferenciji su analizirana aktualna pitanja javne nabave radova. prof. dr.sc. sc. Marko Baretić s Pravnog fakulteta u Zagrebu govorio je o načinu izmjene ugovora o građenju prema Zakonu o javnoj nabavi, uz provedbu novog postupka javne nabave ili bez potrebe za provođenjem novog postupka. Izmjena je moguća ako svako povećanje cijene ne prelazi 50 posto vrijednosti prvotnog ugovora.

Na konferenciji je bilo riječi o utjecaju nabave projektiranja i stručnog nadzora na nabavu radova.

"Važno je s projektantom unaprijed definirati koju vrstu naknadne nabave radova planira naručitelj", istaknuo je Mićo Ljubenko  iz odvjetničkog ureda Ljubenko i partneri.

Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Tina Šimović govorila je o modelima ugovora o nabavi građevinskih radova s ​​obzirom na vrstu obveza koje izvođač preuzima i broj izvođača te udruživanje izvođača, tj. zajednici gospodarskih subjekata, te koje su specifičnosti i odgovornosti članova zajednice prema klijentu.

Ana Čarić Perković iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) predstavila je izazove u kontroli provedbe ugovora o gradnji.

"Praćenje realizacije ugovora o radovima podrazumijeva administrativne provjere iskazanih troškova (privremene situacije) i redovite terenske kontrole", rekla je Čarić Perković.

Sudionicima konferencije predstavljena je i nova platforma Elektroničkog glasnika javne nabave Republike Hrvatske. Zamjenik predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Anđelko Rukelj istaknuo je važnost poštivanja odredbi Dokumentacije o nabavi te predstavio postupak donošenja odluke o poništenju postupka zbog povrede načela tržišno natjecanje.

Partner konferencije bile su Hrvatske ceste, a glavni pokrovitelji HŽ Infrastruktura i Hrvatske autoceste. Sponzori su bili i NGH Grupa, GP Krk, Mikić Grupa, PwC, Altpro, Ing-Grad, Končar, Radnik i Plinacro.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.