Iza hrvatske obrambene industrije stoje respektabilne inozemne reference, poput NATO-a i američke savezne agencije FBI.

Iza hrvatske obrambene industrije stoje respektabilne inozemne reference, poput NATO-a i američke savezne agencije FBI.

Uz razvoj obrambenih proizvoda i tehnologije vojne proizvodnje, članice Udruženja obrambene industrije HGK redovito unapređuju kvalitetu postojećih proizvoda i razvijaju nove u skladu sa svjetskim standardima i trendovima. Zbog toga su danas poznati kao cijenjeni proizvođači naoružanja i vojne opreme te provjereni dobavljači, kako u Hrvatskoj tako iu inozemstvu. Povodom 20. obljetnice Zajednice obrambene industrije HGK, Hrvatska gospodarska komora organizirala je konferenciju Dan hrvatske obrambene industrije u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane, kako bi potaknula suradnju svih u obrambenoj industriji. sektoru te naglasiti važnost Hrvatske u europskoj i svjetskoj obrambenoj zajednici.

"Hrvatska obrambena industrija zvijezda je našeg gospodarstva, unutar i izvan naših granica. Lani je izvoz tih tvrtki dosegao 152 milijuna eura. Iz nepostojeće obrambene industrije prije trideset godina i zemlje koja je bila pod embargom na oružje. boreći se za samostalnost – hrvatska obrambena industrija pozicionirala se na međunarodnom tržištu kao pouzdan partner i dobavljač visokokvalitetnih proizvoda“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović istaknuvši kako je potrebno sustavno, planski i zajednički raditi na istraživanju i razvoja, te da su u pogledu razvoja ove industrije velika očekivanja od nadolazećih europskih strategija obrambene industrije.

Potpredsjednik Udruge obrambene industrije HGK Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan Busch osvrnuo se na važnost promocije tvrtki Zajednice kroz sajmove koje organizira HGK. "Za našu obrambenu industriju to puno znači jer su se neki naši proizvođači, a rekao bih možda i većina njih, isprofilirali u prave izvoznike. Hrvatska ima stvarno malu, ali izuzetno dobru vojnu i obrambenu industriju i imali smo što pokazati ”, kazao je Šestan.


Novo poglavlje europske obrambene politike predstavio je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.   "U europskim okvirima posljednjih desetljeća obrana nije bila u fokusu političkog odlučivanja. Nije bilo dovoljno ulaganja zemalja članica, posebno u smislu ulaganja u istraživanje i razvoj. To je promjena paradigme, neki primjeri su osnivanje fonda za jačanje zajedničke javne nabave i zakon o potpori proizvodnje streljiva", rekao je Ressler.

"Vlada će ostati predana naporima koji će dovesti do daljnjeg razvoja obrambene industrije. Njeni proizvodi prepoznati su među našim saveznicima i partnerima, kao i među našim vojnicima. Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen proizvodima naše vojne industrije. , koji su na najsuvremenijoj razini.Ostajemo snažno orijentirani na izgradnju daljnjih partnerstava i razvoj novih tehnoloških rješenja“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane Mario Banožić .

Iako se obrambena industrija u javnosti uglavnom povezuje samo s proizvodnjom oružja, riječ je o puno širem pojmu. U Zajednici djeluju i tvrtke koje razvijaju proizvode ne samo za vojsku, već i za policiju, vatrogasce i civilnu zaštitu: od proizvodnje oružja do kaciga, prsluka, donjeg rublja i čizama. U sklopu konferencije premijerno je predstavljen online Katalog obrambene industrije HGK. Održana je i revija na kojoj su predstavljeni proizvodi hrvatske obrambene industrije namijenjeni vojsci, policiji, civilnoj zaštiti i vatrogascima.

Odgovori na suvremene prijetnje

Na panelu o odgovorima obrambene industrije na suvremene prijetnje sudjelovao je i Orqa, tehnološki startup osnovan prije pet godina s ciljem da tržištu predstavi najbolje video naočale za pilote dronova.

"Nakon velikog uspjeha s tim proizvodom koji se prodavao u preko 50 zemalja diljem svijeta, Orqa se razvila i snažno rasla, unutar dinamične globalne industrije dronova, uz značajna ulaganja u

istraživanje i razvoj novih proizvoda i tehnologija. Danas je Orqa drone-tech tvrtku specijaliziranu za složene sustave bespilotnih letjelica i prijenos video signala s minimalnim kašnjenjem, čiji se proizvodi koriste i u obrambenom segmentu“, rekao je direktor operacija Orqe Tomislav Krolo.

Promjenom načina suvremenog ratovanja hrvatska IT industrija sve više dobiva na značaju unutar Zajednice obrambene industrije HGK. Cyber ​​napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se zabilježi i do sedam milijuna cyber napada.

"U posljednje vrijeme u obrambenom sektoru i društvu u cjelini izraženi su izazovi na području energetske tranzicije i kibernetičke sigurnosti. Takvi izazovi zahtijevaju napredna digitalna rješenja, otporna na kibernetičke prijetnje. Uspješno se bavimo razvojem i implementacijom digitalnih rješenja za sigurno upravljanje energetskim sustavima i kritičnom infrastrukturom temeljeno na bogatom iskustvu Končara i novim saznanjima koja prikupljamo kroz EU istraživačke projekte.Ponosni smo na činjenicu da su naša rješenja za upravljanje obnovljivim izvorima energije i energetsku učinkovitost u skladu s s najnovijim ISO/IEC standardima u području kibernetičke sigurnosti. Naši najvažniji projekti u obrambenom sektoru vezani su uz isporuku centara kibernetičke sigurnosti (SOC), ICT opreme i konzultantskih usluga", objasnio je predsjednik Uprave KONČAR - Digitala Goran Leci.

Konferencija je obuhvatila tri ključne teme: novo poglavlje europske obrambene politike, odgovore obrambene industrije na suvremene prijetnje te NATO i gospodarstvo, tj. mogućnosti suradnje s NATO Agencijom za komunikacije i informiranje. S obzirom na poslovne mogućnosti koje se hrvatskim tvrtkama pružaju temeljem članstva u NATO-u, o čemu ih HGK redovito informira, na konferenciji su organizirani i B2B razgovori za tvrtke s NATO Agencijom za komunikacijske i informacijske sustave (NCIA).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.