Kazahstanska policija uhitila nekoliko osoba nakon promjene imena glavnog grada

Kazahstanska policija uhitila nekoliko osoba nakon promjene imena glavnog grada

Kazahstanska policija uhitila je nekoliko prosvjednika koji se protive promjeni imena glavnog grada te zemlje srednje Azije, nakon što je Astana preimenovana u Nursultan, po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu koji je u utorak podnio ostavku nakon trideset godina na čelu te države.
Najmanje desetak prosvjednika je privedeno u glavnom gradu i zatim su pušteni, rekao je aktivist Askhat Akhmediarov.- Policijskim vozilom smo odvedeni u policijsku stanicu gdje su provjerili naše podatke. Htjeli su znati imamo li  veze s oporbom -  precizirao je.Kazahstanske vlasti nisu komentirale ta privođenja. Za prosvjede u Kazahstnu treba dobiti dozvolu lokalnih vlasti.

Astana postala Nursultan, predsjednik Kazahstana podnio ostavku nakon trideset godina na vlasti Parlament te zemlje jučer je odlučio preimenovati glavni grad Astanu u Nursultan u počast Nazarbajevu koji gotovo tri desetljeća vlada  zemljom, a u utorak je iznenada dao ostavku.Grad s futurističkim neboderima s milijun stanovnika, izgrađen je uz velike troškove na močvarnom području i 1997. je postao glavni grad umjesto Almati koji se nalazi 1000 km južnije.

Jučer je online peticiju protiv promjene imena potpisalo oko 36.000 osoba, a zatim je stranica postala nedostupna.Iako napušta vlast, Nazarbajev bi trebao zadržati važnu ulogu u politici zadržavajući ključne pozicije poput predsjedništva stranke na vlasti i Vijeća sigurnosti, uz titulu "Oca nacije".Njegova kći Daringa je imenovana predsjednicom parlamenta, a privremeni predsjednik je Kasim Jomar Tokajev, do predsjedničkih izbora predviđenih za travanj 2020.
- Nazarbajev je opljačkao zemlju i ostavio  milijune ljudi u siromaštvu. Sada prijestolnica nosi njegovo ime a u predsjedništvo su postavili svoju marionetu. Zatim će vjerojatno postaviti svoju kćer na čelo države - rekao je Akhmediarov, prenosi AFP.

 

Izovr HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/497946/kazahstanska-policija-uhitila-nekoliko-osoba-nakon-promjene-imena-glavnog-grada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.