Plenković: Delors je bio jedan od najvažnijih predsjednika Europske komisije, u čijem su se mandatu dogodili ogromni iskoraci

Plenković: Delors je bio jedan od najvažnijih predsjednika Europske komisije, u čijem su se mandatu dogodili ogromni iskoraci

U prijelomnim trenucima kada se srušio Berlinski zid, a zapadna se Europa otvorila prema istočnoj, dok se istočna Europa demokratizirala, Jacques Delors odigrao je važnu političku ulogu, poručio je premijer Plenković u Parizu nakon komemoracije za bivšeg predsjednika Europske komisije. Naglasio je da su se u vrijeme Delorsovih mandata dogodili ogromni iskoraci za Europsku uniju, od procesa uvođenja zajedničke valute do punog realiziranja sve četiri temeljne slobode kretanja - ljudi, usluga, robe i kapitala.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Parizu, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na komemoraciji za Jacquesa Delorsa, bivšeg predsjednika Europske komisije u tri mandata. 
U mandatu jednog od najvažnijih predsjednika Europske komisije od 1985. do 1995., istaknuo je u svojoj izjavi tom prigodom premijer Plenković, dogodili su se ogromni iskoraci.
 
Podsjetio je da je tada pokrenut proces uvođenja zajedničke valute, usvojen ugovor iz Maastrichta, uveden Erasmus, stupile su na snagu sve četiri temeljne slobode kretanja - ljudi, usluga, robe i kapitala. 
"U tim prijelomnim trenucima, kada se srušio Berlinski zid, a zapadna se Europa otvorila prema istočnoj, a istočna se Europa demokratizirala, Jacques Delors odigrao je važnu političku ulogu", poručio je premijer Plenković. 
Nakon komemoracije, na kojoj je sudjelovao niz europskih lidera, održan je i neformalni susret na kojem je bilo prigode za razgovore o budućnosti Europe, aktualnoj globalnoj sigurnosnoj situaciji te sastanku Europskog vijeća koje će se održati 1. veljače, kazao je premijer Plenković.
 
Upitan o procesu isporuke borbenih aviona Rafale, koje je Hrvatska kupila od Francuske, premijer je ustvrdio kako on teče jako dobro te se isporuka prvih šest aviona očekuje do 30. travnja. 
Hangari za prihvat tih aviona, dodao je, bit će dovršeni na vrijeme, a cijeli proces ide prema planu dogovorenom u Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu, dokumentu potpisanim za vrijeme posjeta predsjednika Macrona Hrvatskoj 2021. 
 
"Na ovaj način dižemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na razinu na kojoj od Njemačke do Grčke nijedna druga država nema snažnije zrakoplovstvo od Hrvatske", poručio je.
 
Trend smanjenja stope inflacije očekivan, Vlada učinila sve sa svoje strane da osigura daljnji pad  
 
Osvrnuo se i na najnovije podatke Hrvatskog zavoda za statistiku o kretanju inflacije u 2023. Trend smanjivanja stope inflacije je očekivan i u skladu s Vladinim najavama, kazao je premijer, a na mjesečnoj razini je kontinuiran, iako je u prosincu bio manje smanjen nego što bi bilo dobro radi porasta cijena hrane, pića, duhana i svega drugoga što se najviše konzumira u blagdansko vrijeme. 
Vlada osigurava opskrbu energentima, naglasio je, uz priuštive cijene i benzina i dizela i plavog dizela te plina i struje. 
"S naše je strane učinjeno sve da dođe do daljnjega pada stope inflacije na mjesečnoj razini", dodao je.
 
Vlada će prema zakonskoj proceduri Saboru predložiti novog državnog odvjetnika
 
Komentirao je i izbor novog državnog odvjetnika, kazavši da se radi o procesu koji se provodi sukladnom zakonu. 
Državno odvjetničko vijeće raspisalo je natječaj u zakonskom roku, dodao je, a prijave su se podnosile do kraja prosinca, te sada to vijeće prolazi formalnu proceduru verifikacija kriterija onih koji su se kandidirali. 
Kada Državno odvjetničko vijeće proslijedi kandidature Vladi Republike Hrvatske ona će, nakon intervjua s kandidatima, svoj odabir predložiti Hrvatskom saboru, kao što to zakon i predviđa. Naglasio je kako Vlada, za razliku od predsjednika Republike pri proceduri imenovanja predsjednika Vrhovnoga suda, sigurno neće kršiti zakonske odredbe.
 
Državni će odvjetnik, istaknuo je, biti u svome radu potpuno neovisan, profesionalan te imati odgovarajuće kvalitete, kao što je to bilo i do sada.
 
Vlada se najviše zalaže za borbu protiv korupcije, poručio je premijer Plenković, naglasivši kako je cilj Vlade, koja je osigurala 25 milijardi eura europskih sredstava, da se ta sredstva koriste i svrhovito i zakonito i sukladno predviđenoj proceduri

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.