Nakon policijskog saslušanja za navijače pritvor u Ateni

Nakon policijskog saslušanja za navijače pritvor u Ateni

Nastavljeno je ispitivanje navijača u Ateni. U petak i subotu ispitano je 69 i protiv svih su podignute optužnice te im je određen istražni zatvor. Priznali su krivnju za sudjelovanje u tučnjavi, ali negiraju upletenost u ubojstvo navijača AEK-a. DNK svih 105 navijača uspoređuje se s prikupljenim dokazima. Posljednja skupina od 35 navijača stigla je na ispitivanje pred sud u Ateni. Znaju što ih čeka jer je u posljednja dva dana ispitano 67 Hrvata, 2 Grka i jedan Albanac protiv kojih su podignute optužnice te im je određen istražni zatvor.

Grčka javnost s nestrpljenjem čeka rezultate analize DNK, a odvjetnik obitelji ubijenog rekao je da su dosad prikupljeni dokazi vrlo nejasni i da je iz njih nemoguće zaključiti tko je počinitelj. Obitelj žrtve, poručuje, ne želi da netko bude pogrešno optužen niti da itko ima poseban tretman - žele samo pravdu za svog sina. 
Dok se čeka rasplet situacije i ne otkrije tko je kriv za ubojstvo - navijači, njihovi roditelji i odvjetnici pozivaju hrvatske vlasti da reagiraju te optužuju Grčku za maltretiranje i kršenje prava uhićenih. Iz ministarstva pravosuđa i uprave priopćeno je da je ministar Malenica razgovarao s grčkim kolegom. Predsjednik Milanović očekuje da se u sljedećih pet dana zadrže osumnjičeni, a ostali puste.

- Pet dana ih policija ima pravo držati. To sada istječe. Ukoliko svima daju pritvor, neovisno o tome zašto su išli dolje, išli su se mlatiti, to ne mogu podržati, to je naprosto čudno ponašanje, - ali oni su građani, imaju svoja prava i da ih baš sada grčka vlast može držati svih stotinu kroz neki frizirani pritvor, to ne znam, to bi onda imalo elemente krvne osvete ili kolektivne odgovornosti. Očekujem da se vrlo brzo, a to znači u ovih pet dana koliko im zakon daje, da se izluče iz toga odgovorni. Niti okolnosti gubitka tog života, smrti čovjeka, nisu najjasnije.“

Predsjednik Milanović rekao je da je vidio pismo koje su roditelji uputili njemu i premijeru i javnosti. „Pustimo sada roditelje, to su odrasli ljudi. Nisu ih roditelji tamo poslali, išli su sami i neki će odgovarati za to. Pet dana sada istječe, gotovo je i sada ih treba pustiti, veliku većinu. Nisu svi odgovorni“, izjavio je Predsjednik.

 Premijer je istaknuo da je u kontaktu s veleposlanstvom RH u Atani ali i da Hrvatska ne može podržati huliganizam. - Kao društvo moramo reagirati na ispravan način i reći: DA sportu i NE huliganizmu, ne divljaštvu, ne tučama i ne onome što je negacija sporta poručio je istaknuvši kako sport treba biti ono što okuplja ljude na temelju zajedničkih vrijednosti, a mlade ljude gradi učeći ih ključnim vrlinama solidarnosti, htijenja i rada, prije svega. Ovakva vrsta huliganizma, praktički organiziranog, gdje se, unatoč zabrani od strane UEFA-e da gostujući navijači mogu kupiti karte i doći na samu utakmicu, odluči i odvaži otići do Atene ne bi li se radili incidenti, je neprihvatljiva -  naglasio je premijer Plenković. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.