Rastuće temperature pogodit će prehrambene lance brže nego što se očekivalo

Rastuće temperature pogodit će prehrambene lance brže nego što se očekivalo

Velike su štete na poljoprivredi diljem svijeta, a stručnjaci predviđaju skoru mogućnost velikih poremećaja u opskrbi hranom.  Predsjednik Konferencije Ujedinjenih naroda o dezertifikaciji Alain-Richard Donwahi upozorio je da će klimatsko zatopljenje, u kombinaciji s nedostatkom vode i lošom poljoprivrednom praksom, vrlo brzo ugroziti prehrambene lance. To će se vjerojatno se dogoditi diljem svijeta čak i prije nego globalna temperatura poraste za 1,5 stupnjeva Celzijusa u usporedbi s predindustrijskim razdobljem, upozorio je u intervjuu za Guardian Alain-Richard Donwahi, koji je predsjedao prošlogodišnjom UN-ovom konferencijom o dezertifikaciji. 

Problemi s rastućim temperaturama, toplinskim valovima i intenzivnijim sušama i poplavama prijete sigurnosti hrane u mnogim regijama . " Pogledajte učinke suše na sigurnost hrane, učinke suše na migraciju stanovništva, učinak suše na inflaciju. Mogli biste imati ubrzanje niza negativnih učinaka, a ne samo porasta temperatura", upozorio je . Mnoga poljoprivredna područja diljem svijeta imat će problema zbog degradacije tla, nedostatka vode i dezertifikacije . Alain-Richard Donwahi naglasio je da su poljoprivredne površine također uništene lošom poljoprivrednom praksom, " a kada je pogođeno tlo, pogođen je i usjev ".

Godine 1992. članice UN-a potpisale su sporazum o borbi protiv dezertifikacije zajednički s UN-ovom Konvencijom o klimatskim promjenama. To je osnova za Pariški klimatski sporazum iz 2015., koji predviđa ograničavanje porasta temperatura na najviše 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba. Donwahi je također upozorio da svijet mora djelovati zajedno. " Nisu samo siromašne zemlje u pitanju, svi smo u istom čamcu kada je riječ o sigurnosti hrane. Klimatske promjene, suše, oluje i poplave ne poznaju granice, ne trebaju im vize za ulazak u zemlju", rekao je.

Afrika kao kontinent rješenja

Pozvao je privatni sektor da se aktivnije uključi u poljoprivredu tako da oplemeni i tlo poljoprivrednih površina. Kao jednu od metoda naveo je agrošumarstvo. Bivši ministar obrane Obale Bjelokosti također je pozvao bogate zemlje da traže rješenja za klimatsku krizu u Africi, jer je ona bogata prirodnim resursima – od minerala za tehnologiju obnovljive energije do šuma, sunca i ogromnih rezervi podzemnih voda. " Afrika je kontinent rješenja. Ljudi koji imaju financije moraju pomoći ljudima koji imaju prirodne resurse. To je situacija u kojoj svi dobivaju i prilika za partnerstvo ", zaključio je, objavio je rtvslo.https://www.rtvslo.si/okolje/narascanje-temperatur-bo-prehranske-verige-prizadelo-hitreje-od-pricakovanj/677936#&gid=1&

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.