Poplave u Sloveniji prouzročile štetu veću od milijardu eura, najpotrebnija pomoć u strojevima

Poplave u Sloveniji prouzročile štetu veću od milijardu eura, najpotrebnija pomoć u strojevima

Poplave u Sloveniji prouzročile štetu veću od milijardu eura rekao je u ponedjeljak slovenski premijer Robert Golob - Sada nam je prioritet doći do ljudi, doći do zaselaka, uspostaviti osnovnu infrastrukturu poput struje i vode. - Rekao je premijer Robert Golob, dodavši da će Vlada samo za intervencije izdvojiti više od 100 milijuna eura. Oni koji još imaju krov nad glavom dobit će novčanu pomoć, a onima čiji su domovi izgubljeni pokušat će se pronaći zamjena. Vlada će, rečeno je, rebalansom proračuna tražiti još 100 milijuna eura i 14. kolovoza proglasiti praznikom.

- Pomoć je već počela stizati, ne samo iz Europske unije, od tamo smo već dobili prvu pomoć iz Francuske, Njemačke, Poljske... Dobili smo humanitarnu pomoć u hrani, životnim namirnicama i potrepštinama, kao i ono što nam je najviše  trebalo i što još "Uvijek najviše trebamo - to je teška mehanizacija. Teška mehanizacija i montažni mostovi su ono što Sloveniji trenutno najviše treba, a mi ih dobivamo preko europskih mehanizama - dodao je .

U ponedjeljak su se na kriznom sastanku sastali premijer i ministri. Razgovaralo se o štetama i mjerama za otklanjanje posljedica nesreće u kojoj je najviše stradala infrastruktura. U večernjim satima premijer je gostovao  na TVSLO. u Odmevima. Kako je rekao premijer  u utorak će se sastati s udrugama gradonačelnika i općina s kojima će idućih dana i tjedana razgovarati o dodatnim mjerama. 

Premijer je najavio i sustav zamjenskih zgrada. - Općine daju zemljište i brinu o komunalnom opremanju tih zemljišta o trošku države. Zatim država gradi zamjenske objekte za one koji su u ovom slučaju ostali bez krova.Oni koji još imaju krov nad glavom dobit će pomoć u vidu novčane pomoći. Danas smo prvi put govorili o alternativnom sustavu gradnje. Općine ustupaju zemljište i uređuju komunalno opremanje tih zemljišta o trošku države. Onda država gradi zamjenske objekte za one koji su u ovom slučaju ostali bez krova. Ti će objekti biti tipa. Ući ćemo u partnerstvo sa slovenskim proizvođačima montažnih kuća. Tamo gdje budu potrebni mi ćemo ih postaviti i učiniti dostupnima ljudima.Pomoć najkritičnijim područjima stiže iz cijele zemlje, ali i iz inozemstva. Slovenija je već u subotu zatražila pomoć, koja već stiže. Trenutno su najpotrebniji teški strojevi, kaže Golob, a tu od danas pomaže i Hrvatska vojska.

Ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer pojasnio je ranije da se cjelokupna energetska infrastruktura, što se tiče opskrbe električnom energijom, poboljšava iz sata u sat. Ako je prije nešto manje od 50 sati u jednom trenutku bez opskrbe električnom energijom bilo više od 20 tisuća kupaca, ujutro je taj broj iznosio 2600, a u posljednjih nekoliko minuta taj broj iznosi 1836 kupaca kojima još nije zajamčena opskrba električnom energijom, rečeno je u ponedjeljak.

Stručnjaci Geološkog zavoda Slovenije pregledavaju pojedina područja na terenu gdje nakon poplava prijeti pojava klizišta. “Apeliramo da se rehabilitacije ne poduzimaju nestručno”, kaže ravnatelj ustanove Miloš Bavec. Opet se vide posljedice nerazumnog naseljavanja i lošeg suživota s prirodom. "Riječ je o najvećem obujmu klizišta za koji dosad znamo. Toliki obujam ne znamo ni iz povijesnih izvora, iako se možda u nekom trenutku dogodio", rekao je geolog Miloš Bavec u Odmevima plus o brojnim pokrenutim klizištima.

Itvor: rtvslo

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.