U Austriji i Sloveniji nevrijeme i oborine traju, mjestimice padala tuča, u Hrvatskoj plave Mura i Sava, nevrijeme se proširilo i na Srbiju

U Austriji i Sloveniji nevrijeme i oborine traju, mjestimice padala tuča, u Hrvatskoj plave Mura i Sava, nevrijeme se proširilo i na Srbiju
Nakon poplava biblijskih razmjera, u Sloveniji su na svakom koraku vidljivi tragovi strašnih razaranja. Usprkos novim kišama, Slovenci su počeli s raščišćavanjem uništenog i oštećenog. Premijer upozorava da će trebati mnogo vremena i napora za povratak normalnom životu. U poplavama su poginule četiri osobe.  
- Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tijekom koje su mogući i jači udari vjetra i tuča idu prema jugoistoku, objavio je ARSO.
Slovenski premijer Robert Golob koji je posjetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula europski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susjednih zemalja.  Zahvalio se u telefonskom razgovoru predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na svekolikoj pomoći Sloveniji suočenoj s razornim poplavama.  Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon rekla je da se prema najavama iz Bruxellesu von der Leyen sljedeći tjedan očekuje u posjetu Sloveniji. Hrvatsko ministarstvo obrane objavilo je da je u Sloveniju upućen helikopter s osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji će pomoći susjednoj zemlji u obrani od poplava.  Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar tijekom posjeta Kamniku rekla je da država stavlja na raspolaganje sve resurse za otklanjanje katastrofalnih posljedica.
Iz slovenskih medija
O opasnostima od poplava u Hrvatskoj izvijestili su i slovenski mediji pa tako RTVSLO navodi da se uz poplave u Sloveniji i obilne kiše i u Hrvatskoj sa zabrinutošću prati stanje na Muri koja je poslijepodne počela plaviti i došla do prvih kuća. Ističu i da je priopćeno iz Hrvatskih voda, da je kod Murskog Središća izmjeren rekordni vodostaj Mure. I Drava i Sava su mjestimice prešle korita, no većih poplava za sada nema.
 Drava je kod Varaždina već je prešla obalu kod gradskih bazena na Izletištu na Dravi, (na slici) ali za sada ne prijeti kućama. U općini Cestica u Varaždinskoj županiji već su u subotu evakuirani stanovnici pet kuća. Pripadnici Hrvatske civilne zaštite u međuvremenu su iz obodnog kanala Sava-Odra za spuštanje vodostaja Save koji je aktiviran u subotu od utapanja spasili dvije osobe. Kako su objavili, unatoč zabrani vozili su jednom od lokalnih cesta. Dodali su da nisu ozlijeđeni.  
Iako se nakon jučerašnjeg prolaska najvećeg vodenog vala očekivalo smirivanje situacije, nove padaline i propuštanja većih količina vode iz akumulacija u Sloveniji noćas su dovele do povećanog vodostaja Drave kod Varaždina. Situaciju na terenu obišli su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Miroslav Marković te su se uvjerili kako je došlo do plavljenja dijela šume između starog korita Drave i kanala na dijelu od Belih Kipi do „Špice“. Također, zbog podizanja podzemnih voda, pod vodom je najniži dio Izletišta Drava oko samih bazena, koji se nalazi ispod trenutne razine Drave. Pad vodostaja i smirivanje situacije očekuje se tijekom večeri i sutrašnjeg dana kad će se pristupiti ispumpavanju vode i saniranju štete. Nekoliko stabala u Dravskoj park šumi koja su oslabljena zbog natopljenog korijenja palo je na sjeverni put uz kanal u neposrednoj blizini kupališta. Situacija je pod kontrolom, vatrogasci su na terenu i uklanjaju drveće.
Nevrijeme je u subotu zahvatilo i Srbiju
 
 Nevrijeme je u subotu zahvatilo i Srbiju, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stabla koja su pala na automobile, oštećeni krovovi i fasade kuća te poplavljene ceste. Između ostalog, vjetar je djelomično otkrio zgradu Poštanske štedionice i Skupštine Srbije, piše b92. Vidi se i tuča, ponegdje velika poput lješnjaka ili oraha.
 U nekoliko dijelova Beograda srušena stabla oštetila su elektromrežu, a ponegdje su ometala i tramvajski promet. U prekidu je bio i promet u beogradskoj zračnoj luci. Srpski mediji pisali su o "apokalipsi" i "smaku svijeta" , a vatrogasci su obavili 75 intervencija, pri čemu su morali spašavati i ljude iz vozila, a tri puta su gasili požar izazvan gromom. Iz glavnog grada nevrijeme se pomjerilo prema istoku i jugoistoku Srbije. Kako prenosi i b92, vodostaji su porasli širom zemlje, tako da zemlji sada prijete poplave.

Slovenija danas

Poslijepodne se situacija donekle smirila, a prognoza za Sloveniju bila je - u nedjelju oko 14 sati nad Polhograjskim Hribovjem stvorila se jaka olujna ćelija koja se premjestila prema jugoistoku, javlja TV Slovenija. I u nadolazećim satima, s gledišta nevremena, najviše će biti pogođena Primorska, predviđa Neurje.si. 

Vodostaji rijeka u Sloveniji polako opadaju, a neke još uvijek poplavljuju. Sava poplavljuje u srednjem i donjem toku, Krka i Ljubljanica također. Ledava u donjem toku i Dravinja izlijevaju se na uobičajenim mjestima, javlja Agencija za okolje Republike Slovenije (Arso) i predviđa smanjenje vodotoka u ponedjeljak. Protok Mure počeo je polako opadati u Gornjoj Radgoni, ali u donjem toku ima ustaljen protok i neće opadati do ponedjeljka ujutro. Trenutačno Mura u Gornjoj Radgoni ima protok od 1419 kubnih metara u sekundi, navodi Arso. Rijeka u donjem toku opada. Poplavljena područja uz Dravu čuvat će se i danas i u ponedjeljak.
 Sava cijelim tokom pada i razlijeva se u srednjem i donjem toku. Krka u gornjem toku poplavi i opada, ali u donjem toku ima stalni protok od 300 kubnih metara u sekundi. Poplavna područja uz pojedine rijeke u porječju Ljubljanice i uz Pesnicu polako se smanjuju.
 Sljedećih sati uz jače lokalne pljuskove moguć je nagli porast pojedinih manjih rijeka i bujica. Tako je porasla Gradaščica, koja se ponovo izlila u gornjem toku, upozoravaju iz Arse i dodaju da će se u ponedjeljak protoci rijeka smanjiti.Arso je za poslijepodne izdao narančasto upozorenje za cijelu zemlju , no do večeri se očekuje brzo smirivanje situacije. Oko 14 sati na području Polhograjskog Hribovja formirala se jača olujna ćelija. Korisnici interneta javljaju o tuči koja je dugo padala i stvarala nanose, između ostalog iz Cerknog, Breginja, Sodražice. Jako nevrijeme razvilo se i na području Nanosa.

Upozorenje: poslijepodne će sa sjeverozapada brzo prolaziti olujni red uz moguće kratkotrajne pljuskove i jače udare vjetra. Nevrijeme sa sitnom tučom očekuje se osobito na Primorskom. Uz more će biti jačih udara sjevernog vjetra. Izgledi: U utorak ujutro ponegdje ponegdje s maglom, bit će svježe. Danju će biti sunčano. U srijedu će biti pretežno vedro i postupno toplije. Poslijepodne na sjeveru može biti pljuskova ili grmljavine.
Prognoza za susjedne pokrajine: Poslijepodne će olujna linija sa sjeverozapada preći preko većine susjednih pokrajina. Na sjevernom Jadranu prolazno će zapuhati pojačan sjeverni vjetar. U ponedjeljak će biti djelomično vedro uz promjenljivu naoblaku, još će biti pojedinih pljuskova ili grmljavine.   
 
Prizori iz Austrije.  Foto: Reuters
Prizori iz Austrije. Foto: Reuters

Poplave u austrijskoj Koruškoj odnose žrtve

Kako je objavila regionalna vlada Koruške, muškarac je upao u nabujalu rijeku Glinu u Gosposvetskom polju sjeverno od Klagenfurta. Unatoč brzoj akciji spašavanja vatrogasaca i ronilaca, nisu mu uspjeli spasiti život. U austrijskoj Koruškoj i Štajerskoj prestala je padati kiša i danas se otklanjaju posljedice poplava, ali ostaje opasnost od odrona. Prema podacima pokrajinskog kriznog stožera, danas poslijepodne zabilježeno je 80 većih odrona. Samo u općini Velikovec svoje je domove moralo napustiti više od 200 ljudi. Klizišta također izazivaju zabrinutost u austrijskoj regiji Štajerska. Od jutros ih je zabilježeno 280.
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.