Predsjednici Hrvatske, Grčke, Italije, Malte, Portugala i Slovenije usvojili deklaraciju “Apel za Sredozemlje”

Predsjednici Hrvatske, Grčke, Italije, Malte, Portugala i Slovenije usvojili deklaraciju “Apel za Sredozemlje”

 

Zbog katastrofalnih šumskih požara i drugih prirodnih katastrofa s kojima se suočavaju ljudi i države na području Sredozemnog mora, predsjednici država „Skupine Arraiolos“ iz Sredozemlja dogovorili su i usvojili Zajedničku deklaraciju “Apel za Sredozemlje” kojoj je cilj podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize. Šest šefova država, među kojima je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pozivaju sve države Sredozemlja, Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključe u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize. Tekst Deklaracije objavljujemo u cijelosti:

 “Apel za Sredozemlje”

„Kao što se i očekivalo, klimatska kriza je stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o ‘klimatskom izvanrednom stanju’. Glavni tajnik UN-a krajem srpnja je nazvao aktualnu krizu stanjem ‘globalnog ključanja’. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije, već i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života.

Nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga. Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize.

 Dužnost je svih nas djelovati u tom smjeru i usvojiti konkretne politike u tom nastojanju. Podići javnu svijest, obrazovati i nadahnuti u svima etiku odgovornosti prema okolišu. Ne samo za sadašnjost, nego i za budućnost naše djece i naraštaja koji dolaze.

 Šefovi država sljedećih zemalja Sredozemlja i članovi „Skupine Arraiolos“ obvezuju se da će u potpunosti podržati zajedničko djelovanje i inicijative te apeliraju na Europsku uniju, ostale zemlje Sredozemlja i međunarodnu zajednicu da ovo pitanje drže visoko na svojoj političkoj agendi.“

 Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske

Katerina Sakellaropoulou, predsjednica Helenske Republike

Sergio Mattarella, predsjednik Talijanske Republike 

George Vella, predsjednik Republike Malte

Marcelo Rebelo de Sousa, predsjednik Portugalske Republike

Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.