Dok su oluje bjesnile na sjeveru zemlje, na jugu se zadržao toplinski val. U ponedjeljak su u gradu Cataniji na Siciliji zabilježili čak 47,6 Celzijevih stupnjeva. Vatrogasci na otoku proveli su noć boreći se s brojnim šumskim požarima, od kojih se jedan približio zračnoj luci Palermo, koja je potom bila zatvorena nekoliko sati.

Na području Palerma preminula je 88-godišnja žena koja je imala zdravstvenih problema, ali spasioci zbog požara nisu uspjeli brzo doći do nje. Još dvije osobe u dobi od oko 70 godina poginule su nakon što je požar zahvatio njihovu kuću."U Italiji proživljavamo jedan od najsloženijih dana u posljednjih nekoliko desetljeća. Oluje, tornada i golema tuča na sjeveru, a vrućina i razorni požari u središtu i na jugu. Klimatske promjene koje su zahvatile našu zemlju zahtijevaju promjenu ponašanja svih nas", rekao je u utorak u ministrici civilne zaštite Nella Musumeci. 

Predsjednik talijanske regije Sicilije Renato Schifani rekao je da prije današnje sjednice namjerava zatražiti od vlade da proglasi izvanredno stanje na tom mediteranskom otoku. prenosi RTVSO.


Orkanski vjetrovi čupali su drveće u Milanu. Foto: Reuters