Slovenija donosi novi zakon o otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda - Tko brzo daje dvostruko daje - ističe premijer Golob

Slovenija donosi novi zakon o otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda - Tko brzo daje dvostruko daje - ističe premijer Golob

Slovenija se priprema za klimatske promjene i izmjenom zakonodavstva. - Za klimatsku krizu moramo se pripremiti odgovarajućom zakonskom regulativom koja će nam omogućiti da učinkovito pomognemo i građanima i lokalnim vlastima koje nakon elementarnih nepogoda skrbe o infrastrukturi, rekao je uvodno premijer Robert Golob na konferenciji za novinare nakon sastanka s odgovornima za otklanjanje posljedica vremenskih nepogodnosti ."Na temelju rada međuresorne skupine došli smo do rješenja koja će biti ugrađena u izmjene zakona o otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, i to vrlo brzo. Cilj je da se, nakon usvajanja zakonskih izmjena", Korisnici će već ove godine dobiti dio sredstava za hitne mjere“, objasnio je premijer, dodavši da hitne mjere idu u dva smjera, a to je suradnja s lokalnim zajednicama – općinama, jer omogućuju izradu preliminarnog plana sanacije i preliminarnog sanacije. procjena troškova mjera.

Kao ključne mjere istaknuo je preliminarni sanacijski plan i djelomičnu procjenu troškova za hitne mjere. Na temelju preliminarnog plana sanacije općine će imati pravo na 20% akontacije za hitne mjere, a djelomičnom procjenom troškova moći će se djelovati i prije izrade cjelovite procjene štete. "Da nećemo čekati da sve odjednom evaluiramo, nego da zapravo krenemo s mjerama čim budemo imali podatke o evaluaciji troškova po pojedinim područjima", naglasio je Golob.

Drugi smjer u kojem idu brze hitne mjere je u oblasti poljoprivrede. - Svi proizvođači koji imaju 100-postotni oštećeni urod imat će pravo na brzu naknadu - rekao je Golob dodavši da će sredstva biti dostupna ove godine.

„Ako smo išta naučili iz odgovora na elementarne nepogode u proteklih godinu dana, to je da ljudi nažalost jako dugo čekaju na naknadu troškova, sada želimo, promjenom zakonodavstva iu europskim okvirima, što je prilično Jasno na ovom području, za one mjere, gdje je to dopušteno, ubrzati postupke tako da ćemo odaziv mjeriti mjesecima, a ne godinama", zaključio je Golob dodavši kako Vlada smatra da "tko brzo daje, daje dvaput".   Prijedlozi poboljšanja mjera pripremljeni su na sastanku ministra prirodnih resursa i prostora Uroša Brežana u petak s državnim tajnikom u MORS- u Rudijem Medvedom, vršiteljem dužnosti ravnatelja Uprave za zaštitu i spašavanje Leonom Behinom, zapovjednikom Civilne zaštite. Šestan i predstavnik Ministarstva poljoprivrede Mihael Alič , pojasnili su za STA u Ministarstvu prirodnih resursa i prostora, objavila je RTVSLO.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.