Crveno upozorenje u Sloveniji: Jaka bura ide prema Dolenjskoj i Koroškoj, grmljavina s kišom i u Zagrebu

Crveno upozorenje u Sloveniji: Jaka bura ide prema Dolenjskoj i Koroškoj, grmljavina s kišom i u Zagrebu

Još se nije sanirala šteta od prošlotjednog nevremena, a već stiže novo. Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje da su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina u večernjim satima u Zagrebačkoj regiji. Žuto upozorenje zbog istih vremenskih neprilika objavljeno je i za karlovačku, gospićku i riječku regiju. 
Olujna linija prešla je Primorsku i središnju Sloveniju, ponegdje se javlja i gusta tuča. Arso je izdao crveno upozorenje na vrijeme, sada vrijedi i za Dolenjsku. Još jedna olujna linija ojačala u smjeru Koruške, objavio je Rtvslo.  Jedna je osoba poginula, a nekoliko je ozlijeđeno kada je snažna oluja u ponedjeljak pogodila gradić u zapadnoj Švicarskoj, a olujno nevrijeme pogodilo je predvečer i sjever Italije.  Nekoliko ljudi ozlijeđeno je u oluji u području La Chaux-de-Fonds, izvijestila je policija u regiji Neuchâtel, ne navodeći brojke.  Osoba je smrtno stradala kada je građevinska dizalica pala i udarila u automobil koji se zatim zapalio. Švicarski savezni ured za meteorologiju i klimatologiju (MeteoSwiss) izvijestio je o udaru vjetra od 217 kilometara na sat izmjerenom na aerodromu La Chaux-de-Fonds kasno ujutro. Još uvijek se razjašnjava radi li se o snažnoj silaznoj struji ili o tornadu povezanom s olujom koja se brzo razvijala i koja je pogodila to područje, rekla je glasnogovornica MeteoSwiss za dpa.

Vrlo jako nevrijeme prošlo je Goriška Brda, Novu Goricu, Ljubljanu iza 21 sat. Sjeverni dio olujne linije tada je oslabio, dok južni ostaje jak i ide prema Dolenjskoj.Ponegdje u Vipavskoj dolini i Idrijskom padala je debela tuča (5 i više centimetara).Korisnici online društvenih mreža javljaju i o gušćoj tuči iz sljedećih mjesta: Vrtojba, Renče, Orehovlje, Vogrsko, Ozeljan, Selo v Vipavskoj dolini, Vipava, Col, Logatec, Vrhnika, Hoterdščica, Zadlog, Velike Lašče...

Buru prate jaki udari vjetra - u Ajdovščini je izmjeren udar od 118 kilometara na sat. Tuča zbog vjetra može padati bočno.Zbog velike vjerojatnosti guste tuče, jakih udara vjetra i vrlo jakih pljuskova, Arsu se izdaje najviši stupanj vremenske opasnosti.Iza 22 sata crveno upozorenje izdano je i za jugoistočnu Sloveniju. Foto: Arso
Slijedite upute stručnjaka
"U idućih 36 sati treba uzeti u obzir sva upozorenja meteorologa, pripadnika civilne zaštite i drugih nadležnih službi koja upozoravaju na ponovne nevremena i olujne vremenske nepogode. Također moramo ograničiti boravak na otvorenom, posebno u vrijeme kada će vremenske nepogode biti najopasnije. Proporcionalno količini oborina koje bi zahvatile zemlju, povećavat će se i rizik od pokretanja klizišta. Stupanj pripravnosti, opreza i dosljednosti stoga je već na snazi ​​U cijeloj zemlji poštovanje upozorenja toliko je nužno u sljedećim satima i danima", upozorila je navečer agencija za okoliš ( Arso ) .

 Događaj će se održati već danas (ponedjeljak), kao i u utorak, slično kao i prošli tjedan, rekao je poslijepodne meteorolog Branko Gregorčič . "Na sjeveru Slovenije u početku očekujemo nevrijeme s jakim vjetrom, lokalno može biti i tuče i pljuskova. Pljuskovi u utorak bit će još veći problem tijekom dana, jer se mogu obnoviti na pojedinim područjima, a posljedično može doći i do većeg porasta bujičnih vodotoka. U južnoj polovici Slovenije, lokalno u utorak poslijepodne, vjerojatno se može očekivati ​​i gušća tuča, pa ćemo pratiti i što se događa s vremenom na agenciju te po potrebi i postrožiti stupanj upozorenja na vremenske nepogode, kao što smo to učinili već nekoliko puta ove godine", naglasio je Gregorčič .

Nevrijeme će se nastaviti i sutra, što se odnosi uglavnom na područje Gorenjske, Koruške, dijela Štajerske i Prekmurja, dodao je Gregorčič. Savjetuje se da pripaze na vremenske uvjete u sljedećih 36 sati i da u realnom vremenu prate upozorenja i radarsku sliku, te da ograniče aktivnosti na otvorenom u vrijeme kada će vrijeme biti najburnije.

Zašto smo svjedoci dugog niza olujnih dana? "Trenutno je situacija takva da iznad zapadne Europe imamo duboku visinsku dolinu hladnog zraka, a s tla nam dolazi topli, topao, vlažan zrak. Vezano uz jake visinske vjetrove to znači da je zračna masa sve nestabilnija. Ta nestabilnost može donijeti veća nevremena, mogućnost tuče, jake udare vjetra i slično", objasnio je Klančar za TV Slovenija .

Narančasto upozorenje vrijedi za veći dio zemlje, osim za središnju Sloveniju. U utorak će cijela zemlja biti narančasta, po potrebi će se pooštriti upozorenja. Foto: Arso 



 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.