Prema novom talijanskom zakonu koji je donijela konzervativna vlada Giorgie Meloni, imena nebioloških majki lezbijki u Padovi počela su se uklanjati iz rodnih listova njihove djece, piše RTVSLO. 

Spomenuti rodni listovi pripadaju 33 djece Talijanki koje su bile podvrgnute umjetnoj oplodnji u inozemstvu, a zatim ih prijavile u domovini 2017. godine, za vrijeme vlade lijevog centra Sergia Giordanija . Tužiteljstvo u Padovi potvrdilo je za CNN da su imena 27 majki uklonjena iz 27 rodnih listova. Giordani je tijekom svoje predizborne kampanje obećao da će ukloniti tradicionalni obrazac "majka"/"otac" iz rodnih listova, ali je Melonijina vlada to poništila i naložila lokalnim vlastima da prestanu registrirati djecu istospolnih roditelja. Mjera znači da se u rodnom listu može navesti samo biološki roditelj djeteta.

U Italiji je surogat majčinstvo zabranjeno, a istospolni brakovi nisu legalizirani. Budući da istospolne zajednice nisu zakonom priznate, nebiološki roditelj mora podnijeti poseban zahtjev za posvajanje djeteta. Čak i kod homoseksualnih roditelja, samo jedan otac može biti naveden u rodnom listu. "Nema diskriminacije djece", izjavila je u lipnju ministrica obitelji Eugenia Roccella predstavljajući zakon. Objasnila je da će djeca istospolnih parova imati jednak pristup školama i liječnicima kao i ona s jednim roditeljem. Prema spomenutom zakonu, neprijavljeni roditelj mora imati dozvolu za obavljanje svakodnevnih obiteljskih poslova, poput preuzimanja djeteta iz škole.

Lokalni ogranak LGBT -aktivističke skupine Mavrična družinska sveza najavio je službeni prosvjed. "Ovi rodni listovi nisu prekršili zakon kada su poslani u zakonodavni vakuum koji sada ostavlja našu djecu u neizvjesnosti ", napisali su.

https://www.rtvslo.si/svet/evropa/italija-zacela-odstranjevati-imena-lezbicnih-mater-z-rojstnih-listov/675864https: