Ministri na sumitu NATO saveza - Hrvatska je kao NATO članica pokazala znanje i spremnost

Ministri na sumitu NATO saveza - Hrvatska je kao NATO članica pokazala znanje i spremnost

Turska je skinula blokadu švedskog članstva u NATO-u, što su ministar Grlić Radman i ministar Banožić pozdravili. Oni smatraju da podjele unutar hrvatskog izaslanstva na samitu NATO-a nisu sporne i da ih mediji pretjerano naglašavaju. Ministar Banožić ističe da su njihovi zagovori na sastancima u NATO-u donijeli rezultate. Ministri su posjetili i prezentaciju oklopnih vozila međunarodne borbene skupine u Litvi, gdje je stacioniran treći hrvatski kontingent. Izrazili su nadu da će se Hrvatska ponovno pojaviti u Litvi s drugim vojnim sredstvima i pokazati svoju modernizaciju i opremljenost vojske.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zadovoljan je time što je Turska skinula blokadu s budućeg švedskog članstva u NATO savezu. Ministar obrane Mario Banožić kazao je da su na brojnim sastancima na razini NATO-a zagovarali određene stavove koji donose rezultate."Treba vidjeti što to sve skupa znači, teško je sada zauzeti stav, vrijeme će pokazati. Današnji i sutrašnji susreti bit će prigoda za razgovore", rekao je ministar koji će tijekom dana sudjelovati na sastanku šefova diplomacija NATO-a dok će ministar Banožić sudjelovati na sastanku ministra obrane.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je u ponedjeljak zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u što je blokirao više od godine dana, objavio je u ponedjeljak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg, pozdravljajući "povijesni dan".
Banožić je kazao da je Hrvatska kao NATO članica pokazala znanje i spremnost, a smisao boravka u Litvi bila je razmjena znanja i iskustava.

"U tijeku su modernizacija i opremanje vojske pa nam je želja i pokazati se s najboljim što imamo".
U Rukli se nalazi oko 1500 vojnika međunarodne borbene grupe, a među njima 180 hrvatskih vojnika pod zapovjedništvom pukovnika Samira Mršića. Svi su dio NATO-ve aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti. 
U području aktivnosti trećeg hrvatskog kontingenta još su i vojnici iz Njemačke, Nizozemske, Norveške, Češke, Luksemburga i Belgije.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.