Ministar Banožić sudjelovao na NATO summitu u Vilniusu

Ministar Banožić sudjelovao na NATO summitu u Vilniusu

 Hrvatska je predana Zavjetu o obrambenim izdvajanjima, zahvaljujući naporima ove Vlade imamo najveći obrambeni proračun do sada i provodimo najznačajnije projekte modernizacije, poručuje Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak 11. srpnja 2023.  na neformalnoj sjednici ministara obrane u sklopu NATO summita koji se održava u Vilniusu, 11. i 12. srpnja. Na sjednici su sudjelovali ministri obrane 31 države saveznice i ministar obrane Švedske u statusu države pozvane za pristupanje u članstvo. Ministar Banožić poručio je kako je ovim NATO summitom započela nova era kolektivne obrane: „Rezultat turske odluke da više ne priječi pristupanje Švedske Sjevernoatlantskom savezu, svakako će biti daljnje jačanje obrane i odvraćanja u euro-atlantskoj zoni“.

Na sjednici u sklopu održavanja NATO summita, ministri su razmijenili mišljenja o ojačavanju NATO postava odvraćanja i obrane kroz donošenje novih savezničkih planova u svim domenama, uključujući obučene i spremne snage te odgovarajući sustav zapovijedanja i nadzora.

Pritom je glavni preduvjet za implementaciju kontinuirano ulaganje u obranu koje uzima u obzir postojeće i buduće izazove.Ministar Banožić tom prigodom istaknuo je važnost daljnjeg ulaganja u obranu, odnosno opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske: „Republika Hrvatska predana je Zavjetu o obrambenim izdvajanjima. S izdvajanjem od 26,2% za opremanje i modernizaciju i u 2023. godini ispunjavamo traženu smjernicu od minimalnih 20%, dok kontinuiranim povećanjem ukupnog obrambenog proračuna nastavljamo raditi na dostizanju smjernice o ulaganju od najmanje dva posto BDP-a“.

Banožić je u ovoj prigodi ponovio kako je u mandatu Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem, ostvaren najveći obrambeni proračun do sada te kako se provode najznačajniji projekte modernizacije.

„Podsjećam kako je prijedlog financijskog plana MORH-a za 2024. godinu veći za 62,5 mil. eura u odnosu na financijski plan za 2023. godinu, čime se nastavlja trend rasta proračunskih izdvajanja za potrebe obrane. Ulaganje u Hrvatsku vojsku izravan je ulog u našu vlastitu sigurnost i prosperitet“, rekao je ministar Banožić.U kontekstu daljnje podrške Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, ministar je naglasio kako NATO ostaje ujedinjen i odlučan u nastavku pružanja kontinuirane podrške Ukrajini.

„Hrvatska se kontinuirano zalaže za politiku otvorenih vrata utemeljenu na ispunjavanju kriterija i konzultacija, što smo više puta isticali kroz primjer euroatlantskih integracija zemalja Jugoistočne Europe“, kazao je ministar obrane Mario Banožić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.