Hrvatski prioriteti za predsjedanje Vijećem EU-a dobro prihvaćeni

Hrvatski prioriteti za predsjedanje Vijećem EU-a dobro prihvaćeni

Trodnevni posjet Briselu premijer Plenković završio je sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Na sastanku je premijer posebno otvorio temu sastanka Vijeća, šefova država i vlada krajem sljedećeg mjeseca, na kojem će biti dvije velike rasprave - na temu europskog proračuna u sljedećih 7 godina te brexita. Razgovarao je o temama vezanim uz pristupne pregovore za Sjevernu Makedoniju i Albaniju te o prioritetima i detaljima hrvatskog predsjedanja EU-om.

Premijer se u tri dana sastao sa svim budućim čelnicima europskih institucija te s onima koji napuštaju te dužnosti. Bilo je posebno važno otvoriti teme koje su prioriteti za Hrvatsku - hoćemo li dobiti zeleno svjetlo za ulazak u schengenski prostor. S budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen je cilj razgovora bio senzibilizirati je za teme koje su važne za Hrvatsku, poput posebnog zakona o Vukovaru.

- Nama je cilj bio 2019. dobiti pozitivnu ocjenu EK da je Hrvatska ispunila kriterije. Za nas je u ovom trenutku politički bitno da to bude ostavština Junckerove EK kada je riječ o Hrvatskoj i Schengenu. Nakon toga procedura ide u Vijeće. U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći kada će se o tome odlučivati, rekao je Plenković.

Ulazak u Šengen mogli bi nam otežati susjedi Slovenci, no premijer tvrdi da postoji dovoljno mehanizama koji ih u tome mogu spriječiti.

Hrvatska je u protekla tri dana u razgovorima s brojnim dužnosnicima EU-a predstavila svoje prioritete za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a i svi su jako dobro prihvaćeni, rekao je u Bruxellesu premijer Plenković.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja: prvi dio koji se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju, klimatske promjene, drugi se odnosi na sve teme vezane za forum Azije i Europe, treći na unutarnju i vanjsku sigurnost te četvrti na jačanje globalne uloge EU-a.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/545683/plenkovic-s-tuskom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.