Projekt „Čitanje na kotačima” - stigao knjižničar prve pokretne knjižnice Novi Marof

Projekt „Čitanje na kotačima” - stigao knjižničar prve pokretne knjižnice Novi Marof

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof uskoro će preuzeti svoj novi bibliokombi. Kako bi vožnja i djelovanje pokretne knjižnice tekli bez problema, zaposlena je knjižničarka koja će raditi na posudbi knjiga u kombiju. Radi se o diplomiranoj knjižničarki 25-godišnjoj Katji Čamić iz Nove Vesi, koja je završila knjižničarstvo te joj je ovo prvo radno iskustvo. Kako sama kaže, veseli se vožnji kombija te radu s novim korisnicima na kućnom pragu.

Bibliokombijem će se povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Usluga bibliokombija bit će dostupna korisnicima 30 sati tjedno, na 8 stajališta dnevno. Ruta za bibliokombi već je definirana te ide preko naselja Možđenec, Sudovec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno, od Remetinca pa kroz Belski dol do Podruta i natrag prema Novom Marofu kroz Jelenšćak, Makojišće Donje, Topličicu i Madžarevo. Također, kombi će ići i kroz naselja u sastavu Općine Breznički Hum: Butkovec, Kršćenovec, Šćepanje, Radešić i Paku te natrag do knjižnice u Marofu. Stanice bibliokombija se pretežito nalaze u blizini škola, vrtića i društvenih domova, a ponegdje i u blizini autobusnih stajališta.

- Dostupnost knjiga je neprocjenjiva vrijednost pa je samim time i nova usluga koju uvodimo u našu knjižnicu neprocjenjiva. Pružanje usluge „na kotačima“ pridonosi razvoju zajednice i daje jednake mogućnosti pristupu znanju svim korisnicima u udaljenim mjestima. Društveni značaj bibliobusne službe sadržan je u promicanju jednakopravnosti u pružanju najprilagodljivije knjižnične usluge povećavanjem mogućnosti pristupa prema potrebama promjenjivog stanovništva. – poručuje ravnateljica knjižnice Lidija Zečević.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.