Bleiburški sastanak sudionika Eurofolka - detalji provedbe novog EU projekta

Bleiburški sastanak sudionika Eurofolka - detalji provedbe novog EU projekta

Nakon što je pred točno mjesec dana u Sloveniji održan partnerski susret na razini europskog projekta Eurofolk, sada je u koruškome gradiću Bleiburgu - Mestnoj občini Pliberk u Austriji održan posljednji radni sastanak svih sudionika ove zanimljive i nadasve poučne priče. Naime, temeljem dosadašnjega bogatog iskustva i sudjelovanja općine Breznički Hum u 20-tak europrojekata, Humu je od Europske Unije odobren nov projekt koji je u provedbi drugačiji od svih dosadašnjih i temeljen na programu CERV koji brine o promicanju i zaštiti vrijednosti i temeljnih prava EU.
Za provedbu Eurofolka odobreno je ukupno 30.000 eura bespovratnih sredstava, a sve troškove prijavljuje, podmiruje i potražuje Općina nositelj projekta Breznički Hum, uz koju u projektu još sudjeluju slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska Općina Bleiburg / Pliberk.
Osnovni je cilj tijekom provedbe Eurofolka pribaviti što je više moguće fotografija narodnih nošnji krajeva u kojima se projekt provodi i održava, a što će svojim objektivom ovjekovječiti svjetski poznati fotograf mađarskoga podrijetla iz Rumunjske David Botond. Botondu je, podsjećamo, za dosege i uspjeh njegove platforme Geofolk lani u Bruxellesu dodijeljena prestižna nagrada „European Citizen 2021.”, a temeljem dosadašnje zajedničke uspješne suradnje između autora i Općine Breznički Hum nastao je ovaj novi modificirani europski projekt nazvan Eurofolk.


Ravnopravnost spolova, rodna inkluzivnost i zastupljenost sudionika starosne skupine od 18 do 40 godina neke su od temeljnih odrednica ovoga projekta, koji će u provedbi svih obaveza i triju susreta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji na kraju vrednovati Komisija u sjedištu EU. Početkom iduće godine, do kada provedba ovoga projekta mora ponuditi zaključne elemente, sudionicima će biti isplaćen iznos utvrđen zajedničkim ugovorom. Tako će prvi susret i provedba Eurofolka od 19. do 21. svibnja 2023. biti održani u Brezničkom Humu u Hrvatskoj, drugi od 18. do 19. kolovoza u Šmartnu pri Litiji u Sloveniji, dok će posljednji treći susret sudionika biti od 17. do 19. studenoga u Bleiburgu u Austriji.
Provedba projekta Eurofolk temelji se na osnovnim vrijednosnim načelima Europske Unije, na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobode i demokracije, na jednakosti i vladavini ljudskih prava, posebice na poštivanju prava djeteta i pripadnika manjina, pri čemu će se posebno voditi računa o rodnoj perspektivi i utjecaju rodnih razlika uz posebnu pozornost prema aktivnostima osoba s invaliditetom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.