Projekt „Čitanje na kotačima" mještanima Marofa i Huma dovodi knjige do kućnog praga

Projekt „Čitanje na kotačima" mještanima Marofa i Huma dovodi knjige do kućnog praga

U ponedjeljak je u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu s tvrtkom AUTOBUS d.o.o. kao ovlaštenim zastupnikom IVECO BUSA upriličeno potpisivanje ugovora o suradnji za nabavu kombi vozila u sklopu projekta "Čitanje na kotačima". Ugovor o zajedničkoj suradnji potpisali su ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof Lidija Zečević i direktor tvrtke AUTOBUS d.o.o. Robert Vrhovski, a potpisivanju su nazočili partneri projekta gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.


- Grad Novi Marof jedno je od najvećih područja u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a u projekt se uključila i općina Breznički Hum s kojom imamo odličnu suradnju i koja značajno koristi prostore Kulturnog centra i knjižnice. Njihovi i naši stanovnici uskoro će moći koristiti usluge bibliokombija, čime će se povećati broj korisnika knjižnice – rekao je gradonačelnik Jenkač.


- Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.062.619,02 kuna a financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.753.226,17 kn, dok će ostatak iznosa od 309.392,85 kn biti podmiren iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – kazala je ravnateljica knjižnice Lidija Zečević i dodala kako će nabava novoga kombi vozila koštati 745 tisuća kuna.


- Stanice bibliokombija nalazit će se na području grada Novog Marofa i općine Breznički Hum, točnije u blizini škola, vrtića i društvenih domova – naglasio je načelnik Zoran Hegedić, dodavši kako je projekt važan iz razloga što će svim njihovim mještanima knjige biti dostupnije. Dio naše općine je visinsko područje gdje pretežno žive staračka domaćinstva. Njima ćemo prvenstveno približiti ovu uslugu. Naravno, i svima ostalima kojima nije lako doći do knjižnice u Novom Marofu – kazao je Hegedić.


Robert Vrhovski, direktor tvrtke Autobus d.o.o. koja će na proljeće iduće godine isporučiti kombi, istaknuo je kako se radi o vozilu koje će se opremiti policama za knjige, električnim instalacijama te svime ostalim što je potrebno za njegovo funkcioniranje.
Sudionici potpisivanja ugovora o suradnji na projektu „Čitanje na kotačima” naglasili su kako će i nakon isteka ugovornog roka 2023.  godine knjižnici u Novom Marofu i čitateljima na korištenju i dalje biti bibliobus, što svakako predstavlja veliki kulturni benefit na širokom području ovih dvaju gradskih odnosno općinskih središta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.