Općina Breznički Hum u još jednom europskom projektu

Općina Breznički Hum u još jednom europskom projektu

Trodnevno sudjelovanje u radu projekta „There is room for improvement“ u Slovačkoj Republici od 26. – 28. kolovoza 2022., potpuno financiranog iz programa Europa za građane, hrvatski su predstavnici iskoristili za usvajanje novih spoznaja i razmjenu iskustava. Na projektu surađuje ukupno šest zemalja - Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Italija, Njemačka i Srbija kao nečlanica EU. Nositelj i domaćin projekta slovački je gradić Vel'ky Biel i njen gradonačelnik Anton Danter, a Hrvatsku je delegaciju zastupala općina Breznički Hum s načelnikom Zoranom Hegedićem i predstavnicima općine Božidarom Bosiljem, Karlom Hegedić, Ružicom Šafranec Kišur, Renatom Kožić i Josipom Šafrancem.

Sudionicima projekta predstavljena je općina Breznički Hum, njena povijest, geografski položaj, gospodarstvo, kultura, vatrogastvo i školstvo, a subotnji je program nastavljen  predavanjem o ustrojstvu EU, programima, količini neiskorištenih sredstava i  izazovima koji su pred Europom. Sudionicima projekta posebno je dojmljiva bila zajednička molitva za mir na tri jezika - hrvatskom, slovačkom i mađarskom, prilikom blagoslova obnovljenog križa u centru općine Vel'ky Biel, a sudionici su obišli vatrogasno društvo te se upoznali s načinom rada i opremom.

- Na području općine Breznički Hum djeluju tri vatrogasna društva s oko 300 članova. Odlično osposobljene grupe operativaca sposobne su izvesti evakuaciju, gašenje i spašavanje. Kao primjer spominjem nedavnu tragičnu nesreću poljskog autobusa na autocesti koja prolazi općinom Breznički Hum, kada su naši vatrogasci prvi pomagali unesrećenima – kazao je humski načelnik. Slijedio je nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin, koji su izveli djela hrvatskih majstora te nastup završili mjuziklom Jalta, Jalta.

Posljednji dan boravka u Slovačkoj bio je predviđen za polaganje vijenca pri spomeniku žrtvama stradalim u dva svjetska rata i misom. Program je nastavljen u Kulturnom domu prezentacijom tradicionalne kuhinje toga dijela Slovačke, kojom prilikom je načelnik Hegedić sudionike projekta upoznao s aktivnostima Općine na očuvanju starinskih recepata pri spravljanju hrane održavanjem manifestacije i objavljivanjem knjige Starinski žmaki, te sudionicima i domaćinima darovao vina Vinarije Šafran. Predsjednica Udruge Humščak Ružica Kišur Šafranec predstavila je aktivnosti udruge Humščak i tradicionalnu likovnu koloniju Sv. Martin te sudionicima podijelila jedinstveni suvenir - Humski medenjak.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.