Istraživanje: Rat u Ukrajini bacio sjenu na gospodarstvo eurozone

Istraživanje: Rat u Ukrajini bacio sjenu na gospodarstvo eurozone

Gospodarstvo eurozone usporilo je u ožujku pod utjecajem rata u Ukrajini i sankcija Rusiji zbog invazije, koji su pogodili potražnju, povećali troškove kompanija i izazvali nove probleme u nabavi, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u ožujku za jedan bod u odnosu na veljaču, na 54,5 bodova, izvijestio je S&P Global, koji je nedavno kupio londonsku tvrtku Markit, autora dosadašnjih izvješća.

Otvaranje gospodarstava nakon ublažavanja pandemijskih ograničenja zasjenili su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, koji su oslabili potražnju, pojačali neizvjesnost, i podigli troškove, uz obnovljene probleme u nabavnim lancima.

"Podaci iz istraživanja naglašavaju neposredan i značajan utjecaj rata Rusije i Ukrajine na gospodarstvo eurozone i potcrtavaju rizik pada aktivnosti u eurozonie u drugom tromjesečju", rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Da epidemiološke mjere nisu znatno ublažene, aktivnost bi znatno više oslabila, dodaje Williamson, upozorivši da će utjecaj oporavka od pandemijske krize idućih mjeseci jenjati.

Industrija je već u ožujku bilježila naglo posustajanje aktivnosti, uz najskromniji rast potražnje od početka procesa oporavka od pandemijske krize u srpnju 2020., utvrdili su u S&P Globalu, napominjući da su nove izvozne narudžbe robe pale prvi puta u gotovo dvije godine.

Utjecaj rata posebno je bio vidljiv na cijenama, primjećuju, dodavši da je ruska invazija na Ukrajinu povezana sa daljnjim rastom troškova kompanija, produbljenom neravnotežom ponude i potražnje i skokom cijena energije.

Veći troškovi sirovina, energije i plaća potaknuli su rast prosječnih prodajnih cijena bez presedana, dok su kašnjenja u nabavi pogoršana.

Rat i sankcije utjecali su i na očekivanja poslovnih čelnika u eurozoni, primjećuju u S&P Globalu.

"Kompanije se pripremaju za slabiji gospodarski rast i očekivanja proizvodnje u predstojećem razdoblju naglo su pogoršana u ožujku jer kompanije sve više pribojavaju utjecaja rata na gospodarstvo koje se još nije potpuno oporavilo od pandemije", tumači Williamson.

FacebookViberLinkedIn

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.