Smijurija, oni nama optužnice, a mi njima proteste!

Smijurija, oni nama optužnice, a mi njima proteste!

Crnogorci su bili agresori na Republiku Hrvatsku! Sad nam i oni sude i proglašavaju nas „genocidnim narodom“!?  Međutim, Crnogorci su za razliku od Srba priznali da se u njihovoj državi nalazio jedan od najokrutnijih logora za Hrvate u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata – Morinje. U tom zloglasnom logoru našao se i jedan hrvatski branitelj iz Koprivnice. Kad su ga pripadnici zločinačke tzv. JNA, tijekom borbi za Dubrovnik uhitili, teško ranjenog, zajedno sa skupinom ostalih uhićenih hrvatskih branitelja, prvo su ih bacili u – kontejner za smeće, gdje su proveli dva dana, bez hrane, vode i ikakve pomoći.

Nakon toga su se Crnogorci smilovali, pa su one koje je trebalo operirati, operirali, ali, na živo, a  "anestezija" je bio pendrek nad njihovim glavama, pa kad bi netko zajaukao dobio je udarac od kojeg se onesvijestio. Ti crnogorski "ratnici" s posebnom žarom sudjelovali su u napadu na Dubrovnik i okolicu (srušili su i vilu Tereze Kesovije u Ćilipima!). Neke su iz Morinja Crnogorci razmijenili, a neke potukli. Svojedobno smo u medijima čitali da su ipak pojedine osudili  za zločine nad Hrvatima u ovom logoru! Viši sud u Podgorici  proglasio je krivim (čak četvoricu zlotvora!?): Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzelina i Boru Gligića za ratni zločin nečovječnog postupanja prema ratnim zarobljenicima - Hrvatima. Menzelin je dobio četiri godine zatvora, Lučić i Gligić po tri, a Gojnić dvije godine. Ovo je bila prva pravomoćna osuđujuća presuda izrečena za ratne zločine pred crnogorskim sudovima. Prethodne dvije su poništene.

Kad smo to čitali nismo se mogli  načuditi kako za ratne zločine sude hrvatski sudovi,  kad je riječ o hrvatskim braniteljima koji su navodno u obrani svoje Domovine navodno učinili neke zločina. Toliko robije naši suci obično "odrežu" ljudima koji su branili i obranili hrvatsku državu za "proganjanje kokoši", a kamoli za ubijanje i masakriranje nevinih ljudi! S druge pak strane, jedan je Veljko Marić u Beogradu  "kao od šale" dobio 12 godina zatvora, a Borislav Pilipčić u Banja Luci, kao pripadnik HVO, također toliko! Generala Glavaša su osudili na punih devet godina usred Zagreba, a general Ivan Korade sam je sebi presudio nakon što je naslušajući se  svih ovakvih i sličnih priča načinio teške zločine. Kakve su samo drastične kazne dobili oni koji su bili "stražari" u splitskoj Lori?

Pored  toga, kad će Srbi početi suditi svojim zločincima koji su brutalno mučili i ubijali hrvatske branitelje i civile u velikom broju logora diljem njihove države, poglavito nakon okupacije Vukovara? Logor Morinje je djelo zločinačke JNA, a u njemu je od listopada 1991. do kolovoza 1992. bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 Hrvata, među kojima najviše civila.

Kad to pročitaju hrvatski branitelji, koji su mjesecima bili u zločinačkim srpskim, crnogorskim i bosanskim logorima vjerojatno im dođe da sami sebi presude! Odgovori na sve to hrvatske politike još su uvijek blagi. Crnogorci su nema tome dugo donijeli i nekakvu sramnu „rezoluciju o Jasenovcu“. A hrvatski jedrenjak koji su otuđili u vrijeme agresije nisu i ne žele vratiti Hrvatskoj!  Možemo li i dalje i koliko surađivati s ovom „srpskom podružnicom?? I je li dovoljno da hrvatska diplomacija na svake srpske i ine sramne optužbe jedino piše „proteste“ i „demante“, na koje ovi gotovo i ne odgovaraju?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.