Čačić ugostio Flegu na četvrtom Danu zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda u Varaždinu

sajam

Na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače u Varaždinu održan je 13. travnja četvrti po redu nacionalni sajam autohtonih i zaštićenih hrvatskih proizvoda čime je obilježen Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja, u spomen na dan kada je Europska unija 2015. godine proglasila zaštićenim prvi hrvatski autohtoni proizvod. Organizira ga Ministartsvo poljoprivrede uvijek s nekime u suorganizaciji, a ovajput bile su to Varaždinska i Istarska županija, a domaćin je bio Varaždin.  Sajam je mjesto predstavljanja najpoznatijih od 22 zaštićena hrvatska proizvoda među kojima su istarski pršut, međimursko meso s tiblice, poljički soparnik varaždinsko zelje, baranjski kulen i drugi proizvodi zaštićeni na razini EU jer se ističu svojim geografskim podrijetlom, oznakom izvornosti i tradicionalnim ugledom, a prema riječima Dragutina Vinceka, pročelnika za poljoprivredu Varaždinska županija je predstavila i svoja dva proizvoda zaštićena jamstvenim žigom - kučanski koščičjak i vidovečki gibanek.Na Franjevačkom trgu okupilo se i mnoštvo građana i izlagača, među kojima su bili od domaćih bil još i čuvari varaždinskog zelja, obitelj Cafuk, Gospodarska škola Varaždin, Hotel Turist i Udruga kuhara Varaždinske županije, a nakon prigodnih govora održan je i kulturno-umjetnički program.

- Varaždinska županija je ovajput organizator proslave Dana zaštićenih autohtonih proizvoda, a odabrana je da bude domaćin jer imamo nekoliko zaštićenih proizvoda kao što su varaždinsko zelje, zagorski puran i varaždinski klipić,lička janjetina, paška sol, a upravo smo predali i opsežnu dokumemntaciju za zaštiću našeg bućinog ulja, što je dovoljan razlog da budemo domaćini. Veseli me i veliki dio izlagača, posjetitelja. Zahvaljujem se svim izlagačima na odazivu, manifestacija je uspjela, veliki broj naših sugrađana se odazvao, podržao ovu hvalevrijednu akciju, domnaći proizvođaći su prodali nešto, promovirali svoje proizvode, a mi smo se opet pokazali kao odličan domaćin. To me veseli. Zahvala i čestitke svima, cilj je da promoviramo naše domaće proizvode jer je njihova kvaliteta zaista neupitna. Zahvaljujem se Dječjim vrtićima Zeko i Bajka, Osnovnoj školi Vidovec, Udruzi Hajdina te Tamburaškom sastavu Lompuš što su upotpunili ovaj današnji program. Hvala i KUD-u Istra na dolasku  – rekla nam je Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije.

Obzirom da su organizatori ovogodišnje manifestacije bili Ministarstvo poljoprivrede, Istarska te Varaždinska županija koja je bila i domaćin manifestacije, prisutnima su se obratili dvojica župana, varaždinski Radimir Čačić, te župan Istarske županije Valter Flego, a u ime Ministarstva nazočne je pozdravio tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 oznake izvornosti i 10 oznaka geografskog podrijetla, a među njima su i prvorazredna istarska maslinova ulja i pršut, a s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite, a ponosni smo i na jedini i najveći sajam bućinog ulja  koji će se po drugi puta pod imenom Alpe Adria održati u Varaždinu 25. svibnja. Za jednu trećinu je veći broj izlagača nego prošle godine i misim da je to dobar način da slijedimo prmjer kolega iz Istre, koji su na tom području ostvarili izvrsne rezultate i podignuli razinu prepoznatljivosti te za to dobili i priznanja za istarsko ulje. Itsra je  kvalitetom uspjela nametnuti svoj brend, zato ponavljam da i u politici treba učiti od boljih, a od Istre trebamo naučiti i kako zaštitit sebe i svoje interese.

I župan Flego iskazao je zadovoljstvo održanom manifestacijom, a za povezivanje zahvalio vidovečkom načelniku Bruni Hraniću.

- Kad govorimo o zaštiti autohtonih proizvoda mi smo u Istri prvi to prepoznali jer smo svjeni da to ima i više benefite kao što je ekonomski, pravna sigurnost ali i kulturološko priznanje podneblju otkuda dolazi taj proizvod. Hrvatska je među prvih 10 zemalja po broju zaštićenih proizvoda s oznakama EU kvalitete. Moramo još puno raditi i na ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi. To omogućuje našim poljoprivrednicima dostupnost tržištu, prodaju po većoj cijeni, a Ministarstvo omogućuje proces zaštite i pomoć u tom djelu. Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je Župan Valter Flego dok je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

 

-  Nedavno smo imali predstavljanje paške soli, a prije i ličke janjetine u Bruxellesu pa nas je Nacionalni park Plitvička jezera zatražio certifikat, jer su hoteli iz Bruxellesa počeli naručivati ličku janjetinu.Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je Tugomir Majdak. Nakon službenog otvorenja dužnosnici su obišli izlagače, a otvorenju su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc.Dragutin Vincek,načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, zamjenici  župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te mnogi drugi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.