Otvoren CroAgro - sajam koji još ne prepoznaje važnost turizma

Otvoren CroAgro - sajam koji još ne prepoznaje važnost turizma

Dobro je posjetiti upravo otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroaAgro na Zagrebačkom velesajmu budući da „okuplja sve ono najbolje što ima veze s proizvodnjom hrane“, kako je na otvorenju rekla Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Iz 32 države stiglo je 421 izlagač, a ovogodišnja zemlja-partner je Indija koju je na otvorenju predstavio Njegova Ekselencija Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u RH, i iskazao zadovoljstvo što je Indija zemlja partner Sajmova hrane i zdravog življenja. U pozdravnom govoru je, između ostalog, istaknuo značaj proizvodnje prosa u njegovoj domovini ( ova godina proglašena je Godinom prosa!) koji ima velike dobrobiti po zdravlje ljudi. Nije zaboravio spomenuti ni ayurvedsku medicinu.

Od ostalih govornika, zanimljiv je bio Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koja predstavlja 70.000 poljoprivrednika, te je pozvao građane da kupuju domaće poljoprivredne proizvode kako bi sačuvali domaću proizvodnju.

Koliko god se političari zaklinjali u poljoprivredu upravo slab odaziv uzvanika i posjetitelja iz njihovih redova ukazuje da tu nešto ne „štima“. Od župana vidio sam samo Martinu Furdek Hajdin, županicu Karlovačke županije.

Organizatori CroaAgra su, nažalost, previdjeli veliku ulogu kako turističkih novinara tako i važnost poljoprivrede u turističkom sektoru koji čini preko 20 posto u BDP-u Hrvatske. Svakako su trebali pozvati turističke novinare, predstavnike turističkih tvrtki te škola koje su povezane s proizvodnjom, ali i korištenjem hrane. Tako su prisutne samo zagrebačke Prehrambeno-tehnološka i Agronomska škola smještene u zgradi u zagrebačkoj Dubravi koju dijele s Veterinarskom školom koja nije nastupila.

Dobar primjer nastupa je riječka tvrtka Hara d.o.o. koja nudi niz ayurvedskih i zdravih proizvoda jednog od najvećih proizvođača u Indiji, a istovremeno upravlja riječkim hostelom Dharma, nagrađivanog europskim nagradama zbog uspješnog oživljavanja industrijske baštine. Naime, hostel je otvoren na prostoru bivše tvrtke Vulkan Rijeka, prati indijsku filozofiju, a u restoranu su u ponudi samo vegetarijanska jela. 

Srećom, nastupile su pojedine županijske i gradske turističke zajednice s ponudom njihovih poljoprivrednika. Bogatstvom se ponude i načina prezentacije turističke ponude posebno istakla Turistička zajednica grada Petrinja, Turistička zajednica grada Sv. Ivan Zelina je odlično prikazala raznolikost proizvodnje na njenom području i zaista je bio ugodan pogled na ljepotu zelenila, a Turistička zajednica Plitvička jezera je izložila odlične prospekte. Među proizvođačima iz Varaždinske županije zapazio sam OPG Štefanec sa zdravim proizvodima od bazge.

Ako važnost ovakvog sajma i nastupa izlagača, koji je, po meni, Zagrebački velesajam premalo reklamirao, nisu prepoznale hrvatske toplice odlično su predstavile toplice iz Republike Srpske u susjednoj BiH, a nije izostala ni Prolom Banja iz Srbije sa svojom ljekovitom vodom. Nažalost, izlagački prostor toplica je toliko neugledno smješten da će mnogi biti uskraćeni za njihovu vrlo povoljnu i kvalitetnu ponudu.

Kako je riječ o jedinom poljoprivrednom sajmu u zatvorenom grijanom prostoru prikladan je svima za posjet.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.