Izaslanstvo Varaždinske županije ugostio Ličko-senjski župan, ratni pilot Danijel Borović prezentirao im aerodrom slavnog preleta

Izaslanstvo Varaždinske županije ugostio Ličko-senjski župan, ratni pilot Danijel Borović prezentirao im aerodrom slavnog preleta

Izaslanstvo Varaždinske županije ugostio je u četvrtak Ličko-senjski župan Ernest Petry, dotaknuli se područja zajedničke suradnje te zajedno odali počast  poginulim pripadnicima specijalne policije MUP-a kod spomenika Velebitskim junacima u Rizvanuši.

Izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili župan Anđelko Stričak,  njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek, pomoćnik pročelnika za protokol i odnose s javnošću Tomislav Pajtlar te tajnik Udruge Specijalne jedinice policije PU Varaždinske Ivo Loborec i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović koji je prije 30 godina, preletom u veljači 1992. god. iz bivše JNA donio Republici Hrvatskoj prvi borbeni zrakoplov MIG 21 posjetilo je Ličko - senjsku županiju u kojoj ih je ugostio župan Ernest Petry sa suradnicima.

Varaždince su uz župana Petrya dočekali i Jasna Orešković Brkljačić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt Ana Stilinović Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i javnu nabavu Mira Jurišić te djelatnica kabineta župana Antonia Matić.

Prije samog prijema u sjedištu Ličko-senjske županije izaslanstvo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima specijalne policije MUP-a RH kod spomenika Velebitskim junacima u Rizvanuši.

 Župan Ernest Petry upoznao je goste s ostvarenim i planiranim projektima koje Ličko-senjska županija provodi na području turizma, poljoprivrede, obrazovanja i gospodarstva te je izrazio nadu kako će se odnosi između dviju županija produbiti na korist građana i Varaždinske te Ličko-senjske županije.

 Zahvalivši se na srdačnoj dobrodošlici, župan Anđelko Stričak pozvao je svoje domaćine u uzvratni posjet Varaždinskoj županiji. 

Udaljenost između naših županija je svega dva sata vožnje, a osim što je Ličko-senjska županija prostorno najveća županija, na njenom području nalaze se i tri nacionalna parka, Plitivička jezera, Sjeverni Velebit i Paklenica koja zasigurno pobuđuju veliki interes za posjetom naših sugrađana. Pretpostavljam da po korištenju i upravljanju tim prirodnim dobrima Ličko-senjska županija zasigurno ima daleko više iskustava tako da je dobro da naši resorni pročelnici i ravnatelji ustanova razmjene ideje i mišljenja poglavito sada kada se nalazimo u postupku proglašenja Ivančice Parkom prirode – rekao je župan.

 Poslije prijema zajedno su obišli katedralu Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću gdje im je vlč. Stanko Smiljanić ispričao o povijesti katedrale i Gospićko-senjske biskupije.U Ličko-senjskoj županiji izaslanstvo je obišlo i Željavu, najveći podzemni aerodrom i nekadašnju bazu Jugoslavenske narodne armije koja se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, gdje su ih dočekali načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač te predstavnici Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera predvođeni predsjednikom udruge Ivicom Jandrićem.

 Sve o najvećem vojnom aerodromu u bivšoj državi te o svom preletu MIG-om 21 ispričao je umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović koji je i tom prigodom županu Stričaku ispred samog ulaza u tunel uručio svoju knjigu imena „Prelet za Hrvatsku“.

 - Hvala županu što sam bio član izaslanstva Varaždinske županije prilikom posjete Ličko-senjskoj županiji te mi je posebno drago da sam imao prilike pokazati aerodrom Željavu na kojem sam nekad radio i s kojeg sam izveo prelet prema Puli i tako Hrvatskoj priskrbio prvi MIG-21 bis -rekao je Borović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.