Druga Gimnazija Varaždin uspješna je u provođenju i sudjelovanju u projektima Erasmus

Druga Gimnazija Varaždin uspješna je u provođenju i sudjelovanju u projektima Erasmus
Druga gimnazija Varaždin u sklopu projekta "Our Common Fundament: European Values" provela je posljednju ovogodišnju mobilnost Erasmus+ projekta koji službeno završava 31. kolovoza 2022., a financiran je iz Erasmus+ programa Europske komisije.
 Učenici  Druge gimnazije sudjelovali su na projektima mobilnostima u Danskoj, Njemačkoj i Španjolskoj te su u okviru zajedničkih radionica obrađivali teme slobode, ravnopravnosti, demokracije i tolerancije. Tema o toleranciji obrađena je u sklopu njihove posljednje mobilnosti u Španjolskoj, gdje su od 7. do 11. ožujka boravili učenici Katja Korotaj, Hrvoje Pavičić, Mislav Vusić te, Lana Smetiško i Tena Kovaček zajedno sa profesoricom Marijanom Horvat te ravnateljicom Druge gimnazije Varaždin Zdravkom Grđan.

Katji, Mislavu i Hrvoju ovo je bio, kažu, prvi pravi Erasmus+ projekt i dragocjeno iskustvo koje će još dugo pamtiti. - U projekt sam se uključila jer sam mislila kako će mi stečena znanja koristiti prilikom nastavka obrazovanja, međutim to je bilo zadnje o čemu sam na kraju razmišljala. To je bilo tako lijepo iskustvo za koje mislim da ga nikad neću zaboraviti. Svi smo plakali, na rastanku - ispričala je Katja, a njezini kolege Mislav i Hrvoje dodaju da su zbog toga europski projekti i tolko važni. Upoznali su i život svojih vršnjaka u njihovim obiteljima i školama te se vratili puni dojmova o sličnostima i razlikama.

- To su iskustva koja ćemo pamtiti cijeli život, ističu, a u tome se s njima slaže i njihova ravnateljica Zdravka Grđan koja kaže da je u tijeku dobivanje akreditacije za Erasmus.

- Kao škola imamo jasne odrednice, a to su multijezičnost, interdisciplinarnost, sport, ekologija, mobilnost i međunarodna suradnja, a na našoj školi djeluje i Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest. Već sada naša škola ima jako puno projektnih partnera diljem Europe. Dobivanje Erasmus+ akreditacije bit se dodatni iskorak za našu školu jer uz osigurano financiranje za projekte imat ćemo mogućnost osmišljavati i raditi svoje projekte i raditi na njima sa školama partnerima iz cijele Europe.

Za našu školu takvi programi su velika vrijednost, sve više smo svjesni da smo i sami dio Europe i da se donekle razlikujemo ali i da na to možemo biti ponosni. Toga su svjesni i učenici, koji uočavaju da pravi život nije negdje drugdje već ovdje u domovini, ako se za to izboriš i dovoljno potrudiš. Veseli me što naši učenici prepoznaju te projekte jer time stječu nova iskustva i razvijaju i komunikacijske vještine. Kroz ove projekte oni upoznaju kulturu i povijest zemalja partnera, a stječu i nova prijateljstva. Na kraju ovog projekta učenici su dobili certifikate koji će im zasigurno biti dodatni plus u njihovom daljnjem nastavku školovanja rekla nam je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.