Poslovni doručak u Splitu okupio više od 100 poduzetnika spremnih za digitalnu transformaciju

Poslovni doručak u Splitu okupio više od 100 poduzetnika spremnih za digitalnu transformaciju

Najveći privatni informacijski posrednik, tvrtka Elektronički računi, uspio je okupiti više od stotinu tvrtki na poslovnom doručku u Splitu. Riječ je o događanju koje Elektronički računi organiziraju posljednjih mjeseci diljem Hrvatske kako bi poduzetnici između sebe razmijenili iskustva, ali i prikupili nova saznanja o digitalizaciji i primjeni fintech rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti.

Okupljeni u Splitu iz prve su ruke, na praktičnim primjerima, upoznali  fintech inovaciju koja je na tržište stigla pod nazivom ePlati.

Naime, Elektronički računi, kao jedini licencirani pružatelj platnih usluga, pod tim su brendom ponudili dvije temeljne platne usluge; uslugu iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i uslugu informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service). „Kroz uslugu iniciranja plaćanja ePlati (PIS) poslovni subjekti obavljaju sva plaćanja kroz jedno sučelje računovodstvenog programa, neovisno o tome koriste li jednu ili više poslovnih banaka jer su sve banke u Hrvatskoj povezane za korištenje usluga PIS i AIS putem ePlati“, rekao je uvodno Domagoj Mihalčić iz tvrtke Elektronički računi.

„Ne morate generirati datoteke s platnim nalozima iz poslovne aplikacije i potom ih ručno prepisivati ili učitavati u internet bankarstvo. Kroz ePlati (PIS) plaćate račune u papirnatom ili elektroničkom obliku, ponude, putne naloge, odnosno sve valjane knjigovodstvene isprave koje se evidentiraju i knjiže u računovodstvenom programu“, pojašnjeno je okupljenima u Splitu.

Integracija u više od 450 računovodstvenih programa

Kako bi doveli internetsko bankarstvo u računovodstvene programe, Elektronički računi započeli su integraciju usluge u 445 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja koja čine infrastrukturu mojeRačun mreže, čime su najavili jednostavnije korištenje financijskih usluga u Hrvatskoj. Riječ je o rješenjima s kojima je najveći informacijski posrednik već integrirao usluge razmjene e-računa i pratećih dokumenata, uslugu izrade i razmjene drugih digitalnih knjigovodstvenih isprava i elektroničkog arhiviranja.

Zahvaljujući jednoj od kompanija mreže, Aliquantum Idea d.o.o., okupljenim poduzetnicima Splitsko-dalmatinske  županije funkcionalnosti usluge ePlati prezentirane su kroz računovodstveni ERP Pantheon. Najveću pozornost i ovoga  privukla usluga ePlati (AIS) – informiranje o prometima i stanju na bankovnom računu.Poduzetnicima za ePlati (AIS) ne treba internetsko bankarstvo niti moraju integrirati poslovni softver s bankarskim sustavom jer usluga povezuje sve poslovne banke klijenta i automatski povlači informacije o prometima na sučelje njihovog računovodstvenog programa.„Usluga ePlati (AIS) posebno je korisna knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva tvrtki jer mogu automatski dobivati informacije o prometu po računu i knjižiti nastale promjene ili ih povlačiti u računovodstveni program na svoj zahtjev“, istaknuo je Mihalčić.

Računovodstvo u stvarnom vremenu

Kako su pojasnili iz tvrtke Elektronički računi, interno računovodstvo u nekoj kompaniji najčešće ima pristup izvodima po računima od prethodnog dana, no vanjska se suočavaju s problemom zakašnjele dostave dokumenata. Aktivacijom usluge ePlati (AIS), sami biraju dinamiku zaprimanja podataka o promjenama po računima; čak i u stvarnom vremenu mogu pratiti platni promet subjekata kojima vode financijsko poslovanje.„Da zaključimo, ePlati PIS omogućuje plaćanje iz računovodstvenog programa, a ePlati AIS dohvaćanje informacija o prometima po svim bankovnim računima direktno u računovodstveni program u stvarnom vremenu. To laički znači da smo dobili internetsko bankarstvo tamo gdje nam najviše treba – u računovodstvenom programu“, zaključio je Mihalčić.

Zelena tranzicija

Na poslovnom doručku govorilo se i o važnosti zelene tranzicije; pred Hrvatskom je obveza da provede digitalnu transformaciju gospodarstva, počevši s mikro, malim i srednjim kompanijama koje čine čak 98 posto tržišta.„Kroz poslovne doručke koje organiziramo u suradnji s našim partnerima trudimo se educirati poduzetnike o primjeni digitalnih rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti. Zato zahvaljujemo na potpori i-b card – digital business card - i AKD-u koji dijele našu zelenu viziju i omogućuju tvrtkama da jednostavno i brzo započnu digitalnu tranziciju poslovanja“, istaknuli su iz tvrtke Elektronički računi.Sudionici ovog poslovnog doručka mogli su tako na samom događaju aktivirati eOsobnu iskaznicu i isprobati digitalno poslovanje kroz aplikaciju Certilia, a osim toga mogli su isprobati i-b card digitalne vizitke koje omogućuju korisnicima da se digitaliziraju i pokažu da misle na okoliš.

Poslovni doručak, ePlati, digitalna tranzicija, PIS, AIS

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.