Brza brodica pomorske medicinske službe, četvrta u nizu od šest, predana je u srijedu Lučkoj kapetaniji u Malom Lošinju

Brza brodica pomorske medicinske službe, četvrta u nizu od šest, predana je u srijedu Lučkoj kapetaniji u Malom Lošinju

Brza brodica pomorske medicinske službe, četvrta u nizu od šest, predana je u srijedu Lučkoj kapetaniji u Malom Lošinju u nazočnosti ministra zdravstva Vilija Beroša i potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Istovjetne brodice isporučene su dosad u Dubrovniku, Zadru i Rabu, a nakon Malog Lošinja, brodice će dobiti i Šibenik te Supetar. To je projekt vrijedan 10,1 milijune eura, bespovratni europski udjel je šest milijuna eura, a provode ga Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.
Gradnja šest brodica ugovorena je s brodogradilištem Iskra u Šibeniku 2021., građene su od aluminijske legure, duljine su oko 15 metara, opremljene potrebnom medicinskom opremom.

Vlada u ovom mandatu ulaže do sad najveći iznos u javno zdravstvo - čak 2,1 milijardu eura

Ministar Vili Beroš istaknuo je da je nabavka brodica integralni dio reforme zdravstvenog sustava kojoj je pacijent u fokusu. "Zdravlje nema alternativu, kao što nema alternative pružanju pomoći i spašavanju života", rekao je.
Beroš je naglasio da Vlada u ovom mandatu ulaže do sad najveći iznos u javno zdravstvo, čak 2,1 milijardu eura. Istaknuo je vrijednost međuresorne suradnje u takvim projektima, kao i suradnje s drugim dionicima poput brodogradilišta.

Potvrđena nabava novih 15 plovila za Lučke kapetanije

Ministar Butković rekao je da je to vrlo dobar način korištenja raspoloživih europskih novaca. Tim brodicama je pokrivena cijela hrvatska jadranska obala, a u dosadašnjoj primjeni su već spašeni mnogi životi, naveo je.
Butković je izvijestio da je na Vladi potvrđena nabava novih 15 plovila za Lučke kapetanije. Plan je do 2026. nabaviti 40 novih brodica za potrebe Lučkih kapetanija, rekao je.
Zadovoljstvo novom brodicom za cresko-lošinjsko otočje izrazili su malološinjska gradonačelnica Ana Kučić, pročelnica za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesna Ćavar, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa  projekata EU Dragan Jelić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić, u kojem će se izgraditi svih šest brodica, rekao je da je zadana natječajna brzina brodice bila 35 čvorova, a na probnoj vožnji je dosegla 42 čvora. Pokreću je dva motora snage 660 kilovata i ima tri člana posade. Može primiti devet osoba, pacijenata i liječničkog osobalja, a u slučajevima spašavanja može primiti do 35 osoba, rekao je.
Naglasio je da taj projekt brodogradilištu otvara mogućnosti izvoza, jer su već dobili tri upita za gradnju sličnih plovila.

Beroš: Fizioterapeutima omogućiti da dobiju licence za rad

Prvostupnici fizioterapije, koji su prethodno završili za fizioterapeutske tehničare i na toj razini položili pripravnički ispit i staž, imaju pravo na licencu, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš, nakon žalbi da im Komora fizioterapeuta ne želi izdati licencu za rad.Poručujem Hrvatskoj komori fizioterapeuta i njenom vodstvu da razmisle što čine, izjavio je Beroš prilikom boravka na Malom Lošinju.
Prava mladih fizioterapeuta se moraju poštovati, naglasio je i dodao da će  im Ministarstvo samostalno izdavati licence i upisivati u registar fizioterapeuta, ako to komora odbija.
Komora je prethodno upozorila da su fizioterapeutski tehničar i fizioterapeut različita zanimanja s različitim licencama, obrazovanjem, kompetencijama, sadržajima pripravničkog staža i stručnog ispita.

Kada fizioterapeutski tehničari završe trogodišnji stručni studij za fizioterapeuta, oni stječu sasvim novo zanimanje i kvalifikacije pa je nužno da odrade pripravnički staž i polože stručni ispit kako bi mogli dobiti licencu za fizioterapeuta.
Tvrde da bi bilo protuzakonito da im se pripravnički staž koji su odradili kao tehničari prizna za drugo zanimanje, što je potvrdila je i pravomoćna presuda Upravnog suda u Rijeci u svibnju ove godine.
Komora je stoga predložila Ministarstvu zdravstva ukidanje obaveznog pripravničkog staža kako bi se fizioterapeutskim tehničarima, koji su kasnije završili studij fizioterapije, pojednostavilo dobivanje licence.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.