Zgrada Vodotornja u samom centru Varaždinu doživjela je veliku preobrazbu

vodotoranj

Na daleko je vidljivo da je zgrada varaždinskoga Vodotornja smještena na rubu najstarijeg dijela povijesne jezgre za svega nekoliko mjeseci koliko traju radovi doživjela veliku preobrazbu. Pri samom kraju je energetska obnova ovog objekta u vlasništvu Varaždinske županije, s kojeg se trenutno uklanjaju skele. Počeo se otkrivati novi, moderni izgled objekta koji je već promijenio vizuru cijeloga grada. Opsežni radovi odvijaju se u sklopu europskog projekta, čija je vrijednost gotovo 15,1 milijuna kuna. 
Vodotoranj je prije 55 godina, kad je izgrađen, bio kvalitetan objekt moderne arhitekture, no postao je ruglo. Ovaj najviši i najvidljiviji objekt u Varaždinu sada smo iz rugla pretvorili u prvorazredni objekt. Nije riječ samo o „šminki“. Postavljena je sasvim drugačija, ventilirana i termički zaštićena fasada s vrhunskim materijalom aluminijem.

Zamijenjeno je 500-tinjak prozora i postavljeno oko 400 novih rasvjetnih tijela. Dopunjen je klimatizacijski sustav, postavljeni su ventilokonvektori, kao i novi radijatori. U svakom pogledu Vodotoranj je sada vrhunski i energetski učinkovit objekt, u kojem će se smanjiti potrošnja primarne energije za čak dvije trećine, za 67,49 posto.Zahvaljujući radovima koje izvodi tvrtka Mepro d.o.o. iz Varaždina, objekt će iz energetskog razreda D prijeći u razred B. Radove sufinancira Europska unija s 6,4 milijuna kuna, dok će iz proračuna Županije biti izdvojeno 4,4 milijuna kuna ili oko 25 posto, jer je 4,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano iz nacionalnog Fonda. Rok za završetak radova je kraj ovog mjeseca, no izvođač radova će, unatoč koronakrizi i svim problemima, sve završiti i nekoliko dana prije roka.

Čak 95 posto radova je već gotovo, izvijestio je čelnike Varaždinske županije koji su jučer obišli gradilište, voditelj gradilišta iz tvrtke Mepro Igor Horvat.  Do sredine srpnja bit će uklonjene sve skele, a postavit ćemo podiznu platformu kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Kad skinemo skele, slijedi završni sloj fasade u prizemlju te čišćenje gradilišta – naveo je Horvat.

 Emergetska obnova vododtornja

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 .- 2020.“

Vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave: 15.091.265,36 kn 

Vrijednost po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava: 13.943.596,25 kn   

Ugovorena bespovratna EU sredstva: 6.392.197,50 kn

Sufinanciranje iz proračuna Varaždinske županije: 4.433.512,61 kn

Bespovratna sredstva iz nacionalnog Fonda: 4.265.555,25 kn  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.