Vinar Adžić u zagrebačkoj "Kuhinji "

adžić

U sklopu projekta "Abeceda finih zalogaja" u zagrebačkom restoranom Kuhinja nastupila je kutjevačka Vinarija Adžić. Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija obitelji Adžić. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak poslovne obiteljske vinske priče pod vodstvom Antuna Adžića a uz financijsku potporu sina, tada profesionalnog nogometaša Željka Adžića. Vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za vinovu lozu na kojima tradicija uzgoja seže još iz 13. stoljeća.
Graševina, Rajnski rizling, Pinot sivi, Pinot crni i Zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima na 10 hektara vinograda, u srcu kutjevačke zlatne doline (Vallis Aurea). Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac nadaleko su poznati mikrolokaliteti. U vinogradu se određuje kvaliteta i put budućeg vina, sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa. Vina se vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca. Fermentacija se odvija prirodnim putem, uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta i godišnje se puni 100 tisuća butelja.
Na etiketi vinarije Adžić detalj je veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda. Razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac nastaloj iz posebno odabranih i selektiranih grozdova, vinograda starih 50 godina. U Kuhinji kušalo se pet vina s jelima chefa Kuhinje Dejana Davidovića. Graševina 2018. za uvod,
Rajnski rizling 2017. & Jakobova kapica, Pinot sivi 2017 & wok s piletinom i povrćem, Graševina Hrnjevac 2017 & pappardelle s Natura tartufima, Pinot crni 2015 & Boeuf Bourguignon
Brownie kocka s malinom.
Vina su predstavili voditeljica projekta "Abeceda finih zalogaja" Marija Vukelić i Željko Adžić. Prezentacija se poklopila s danima uspjeha Dinama. Željko Adžić bio je igrač Dinama a danas je uspješni vinar.
Fotografija: Julio Frangen

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.