Zelinska kraljevina proživljava renesansu

Zelinska kraljevina proživljava renesansu

Kraljevina, hrvatska autohtona sorta vinove loze, sve je traženija. Nekada se njezino grožđe koristilo za proizvodnju bijelog kiselkastog vina koje se pilo kao gemišt, a danas se od kraljevine proizvode monosortna vina, pa čak i pjenušci.

Vinogradari iz Svetog Ivana Zeline i njegove okolice, poznati po proizvodnji vina od kraljevine, tvrde kako je trenutačno potražnja za cijepovima kraljevine veća od ponude. Vjeruju kako će kraljevini ovogodišnja berba grožđa dati novo odlično vino.

„Došlo je do svijesti vinogradara i vinara, pogotovo u zelinskom kraju, da je ta autohtona sorta dragulj koji treba čuvati i kojem se treba posvetiti. Većinu proizvodnje trebamo temeljiti na toj sorti po kojoj smo prepoznatljivi, a zahvaljujući kojoj kupcima i turistima kojih je sve više u kontinentalnoj Hrvatskoj, možemo ponuditi nešto čega nema nigdje drugdje u svijetu. Zahvaljujući klonskoj selekciji koju smo radili u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te redukciji prinosa koju primjenjujemo u našim vinogradima, možemo reći da je kraljevina dobila dodanu vrijednost. Nažalost, svake je godine sve manje cijepova. Ne može se proizvesti onoliko cijepova koliko bi ih proizvođači htjeli zasaditi“, kazala je Ivana Puhelek iz vinarije Puhelek Purek u Gornjem Psarjevu kraj Svetog Ivana Zeline u čijim vinogradima dominira kraljevina.

Najzaslužniji za to je njezin otac koji se od kraljevine nije želio oprostiti osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su se vinogradi te sorte u Prigorju masovno krčili kako bi ih zamijenili oni svjetski poznatih sorti vinove loze.

„Na nama vinarima je da skinemo predrasude koje su se prema kraljevini gajile desetljećima! Zanemarili smo i njezinu promociju. Naime, nadomak smo Zagreba, pa lakše prodajemo svoja vina. Sada kada se u svijetu piju lagana vina, pravi je tren da istaknemo kraljevinu. Ona se savršeno uklapa u taj trend! Kraljevina je lagano, lepršavo vino, idealno ne samo za ljeto, nego i mnoge prigode kada želimo polako uživati u vinu“, rekao je Mario Jurišić iz vinarije Kos – Jurišić u Nespešu kraj Zeline.

U zelinskom kraju vole istaknuti da je u kraljevini, zahvaljujući prijateljstvu s groficom Anom Marijom Erdödy, uživao čak i Ludwig van Beethoven, jedan od najvećih skladatelja svih vremena.

„Od kraljevine se danas mogu stvarati velika vina! Sve ovisi o kreatoru, vinaru koji stvara vino. Meni je cilj izvući maksimum kako iz grožđa, tako i iz vina. Poseban mi je izazov od starih sorti grožđa među kojima su kraljevina i štajerska belina, kreirati neke uzbudljive vinske novitete. Nadam se da ćemo si kao vinari u tome jedni drugima biti primjer te se međusobno poticati na podizanje letvice kad su vina od starih sorti u pitanju“, kazao je Franjo Žnidarić iz vinarije Žnidarić u Hrastini iz okolice Zaprešića. Dodao je da kraljevina nije rezervirana za zelinski kraj, nego da može uspijevati diljem Središnje bregovite Hrvatske. Pojasnio je da njezin kvalitetan uzgoj u prvom redu ovisi o mikrolokaciji te tlu.

Uz vinograd s kraljevinom star više od pedeset godina vinarija Žnidarić ima i novi iz 2018. godine. Cijepovi kraljevine za taj su vinograd stigli iz Slovenije, a rasadni materijal bio je iz Hrvatske.

Vina od kraljevine Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak 25. listopada 2024. godine.

Foto: Ante Gudelj

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.