Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša zahvaljujući originalnoj scenografiji dvojca Le Prase

Najljepše razglednice Zagreba nastaju na Ljetu kod Matoša zahvaljujući originalnoj scenografiji dvojca Le Prase

Ljeto kod Matoša, festival ljeta i dobrih vibracija na Gornjem gradu, polako se približava kraju, ali i dalje broji dovoljno dana i prilika za jedinstvene razglednice Zagreba i foto trenutaka za dijeljenje na društvenim mrežama. Jer Ljeto kod Matoša osvaja posebnom atmosferom i pričom ispričanom kroz maštovitu i posebnu scenografiju koja oživljava vremena u koja bi se Zagrepčani rado vratili. Dani provedeni na savskom kupalištu, bilo u kupanju ili „ribičiji“, nazdravljanje tzv. škropecima na šanku, plesnjaci na terasama pod zvijezdama… dijelovi su nekog drugog, romantičnog života, onog kojeg poznajemo iz filmova i priča naših djedova i baka. A upravo ta retro-starozagrebačka atmosfera s autentičnim rekvizitima starima i do 7 desetljeća  već drugu godinu privlači sve generacije na Gornji grad.

Kako bi svi posjetitelji osjetili duh starih vremena, proučili kak' su se kupali naši stari i kak' se u Zagrebu živjelo u ona, znate, 'bolja' vremena, pobrinuo se tim scenografa - kreativni dvojac Le Prase koji baš niti jedan detalj nije prepustio slučajnosti te je mjesecima prije otvaranja manifestacije marljivo skupljao i restaurirao rekvizite. 

Gotovo svaki kutak Matoševe šetnice predstavlja djelić sretnih vremena i odličan mamac za objektiv.  Krenete li tako od uspinjače (ili, kako je stari Zagrepčani zovu, zapinjače) prema dnu šetnice, dobrodošlicu će vam poželjeti već poznati starozagrebački drveni prozor s cvijećem, foto-point po kojemu je Ljeto kod Matoša postalo prepoznatljivo, a tijekom prošlogodišnje manifestacije i najfotografiranije mjesto u Zagrebu ljeti. Tu je i starinski bicikl, upravo onakav kakav se viđalo na zagrebačkom asfaltu i „šoderu“ prije 40-i-više godina, pozornica uređena kao nekadašnja „gostionica“, zatim ležaljke, suncobrani i stara drvena kabina za presvlačenje na velikom molu koje podsjeća na savsko kupalište. Uređen je i kutak za popularnu ribičiju s autentičnim starinskim štapovima, kutijama i košarama s gablecom, baš kao i nekadašnji dnevni boravak prepun lončanica  – dvije retro fotelje i ormarići  s rekvizitima kao što je starinski radio i „vekerica“. Djeci je posebno atraktivna velika drvena ljuljačka za dvoje kojoj ne odolijevaju ni stariji.

S posebnom su pažnjom uređeni i ugostiteljski punktovi – sedam drvenih kućica u bojama ljeta na Savi iz kojih prolaznike mame mirisi fritula, tortilja, krumpirića i ostalih ljetnih snackova.

Stari šeširi, štikle, torbice, tenisice, cipele, disko role, stare šeflje i pribor za jelo, uramljene stare obiteljske fotografije, retro – oglasi, duhovite poruke na drvenim pločama,  limenke i košare prate posjetitelje na svakom koraku pa čak i kada podignu pogled. Dio rekvizita, naime, obješen je duž Matoševog dijela Strossmayerovog šetališta te zajedno sa stotinu žaruljica noću stvara poseban ugođaj i još jednu priliku za nove fotografije.

Šetnja scenografijom završava na dnu šetnice kojeg krase veliki viseći okviri  kroz koje pogled puca na najpoznatije i turistima najatraktivnije vizure Zagreba – katedralu i Kaptol. To je ujedno i mjesto gdje je ovih dana najveća gužva – svi žele svoju fotografiju u okviru sa Zagrebom u pozadini. Upravo je jedna takva fotografija prošli tjedan obišla svijet zahvaljujući japanskom gostu. Yuya Matsuo, poznati bloger koji ima više od 350.000 pratitelja na društvenim mrežama, nije odolio Matoševim okvirima – njegova je Instagram fotografija u dva dana prikupila više od 6000 „lajkova“ te niz pohvalnih komentara, što su prenijeli i neki naši mediji.  A to predstavlja posebno priznanje maštovitom uređenju najzagrebačkijeg ljetnog festivala.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.