Turizam je naš najbolji prodajni izlog

Turizam je naš najbolji prodajni izlog

„Turizam je izniman generator potrošnje i najbolji prodajni izlog našega gospodarstva. Prosječan turist na hranu i piće dnevno troši dva puta više u odnosu na potrošača izvan sezone. Kada to povežemo s udjelom turizma u BDP-u, jasno je koliki su njegovi pozitivni efekti na gospodarstvo. No, još uvijek nismo napravili dovoljno, u potpunosti iskoristili njegov potencijal. To uključuje i plasiranje hrvatskih proizvoda i usluga primjerice već tijekom izgradnje turističkih, hotelskih, rekreacijskih kapaciteta, ali i plasiranje proizvoda kroz krajnju turističku potrošnju. Kvalitetne proizvode i usluge koji mogu parirati svima u svijetu već itekako imamo,“ rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher povodom otvorenja specijaliziranoga projekta Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam, koji od 6. do 7. studenoga na Zagrebačkom velesajmu okuplja gotovo 90 tvrtki kroz izlaganja i B2B sastanke.

Od turizma 12 milijardi eura

„Na razini Hrvatske prihodi u ovoj turističkoj godini trebali bi iznositi oko 12 milijardi eura. Na tome treba čestitati ne samo turističkim djelatnicima, već i ostalim gospodarskim granama. Posljednje istraživanje Tomas pokazuje da se motivi dolazaka gostiju značajno mijenjaju, poput novih iskustava i doživljaja te uživanja u jelu i piću. Eno-gastroturizam postao je jedan od najdinamičnijih sektora u turizmu, a predstavlja povezivanje tradicije s novim trendovima, poput zdravoga življenja i održivosti,“ rekla je pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković predstavila je natječaje za unaprjeđenje poljoprivrede putem programa ruralnoga razvoja i aktivnosti usmjerene prema osnaživanju domaćih proizvoda. „Osnažili smo kampanju za mlijeko, meso, med, kruh, brašno i jaja s hrvatskih farmi. Preko 342 ih je samo u sustavu kvalitete za hrvatski med. U narednom periodu želimo više učiniti za promicanje kratkih lanaca opskrbe, što bi trebalo pozitivno utjecati i na hrvatsku poljoprivredu,“ rekla je Vučković.

Sve značajniji tzv. „nevidljivi izvoz“

„Svjesni važnosti nacionalne akcije Kupujmo hrvatsko, Grad Zagreb kontinuirano podržava aktivnosti kojima je cilj afirmacija domaće proizvodnje i nacionalnoga gospodarstva na domaćem i međunarodnom tržištu. Hrvatski turizam iz godine u godinu raste pa predstavlja tzv. nevidljivi izvoz čiji su multiplikativni učinci sve značajniji,“ rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

Direktorica Zagrebačkoga velesajma Dina Tomšić je za naredno razdoblje najavila djelovanje Zagrebačkoga velesajma u smjeru internacionalizacije hrvatskih proizvoda i usluga, tj. brendiranje hrvatskoga. „Uz mrežni model i zahvaljujući suradnji s HGK i ministarstvima, trebamo raditi skupa na promicanju hrvatskoga gospodarstva neovisno o domeni,“ naglasila je Tomšić.

Prema podacima Instituta za turizam prosječan turist u Hrvatskoj dnevno potroši 79 eura, od toga 17% potroši na hranu i piće. Stoga je u sklopu manifestacije održan i okrugli stol Proizvodnja hrane – Prilika za hrvatski turizam kako bi se analiziralo što je moguće napraviti kako bi se podigla konkurentnost hrvatskih prehrambenih proizvoda u turizmu.

Prehrambeni proizvodi ključni za turizam

„Cijela kontinentalna Hrvatska u turističkom proizvodu kada izuzmemo Zagreb sudjeluje sa samo 2%. U Hrvatskoj itekako imamo dobar model za razvoj ponude kontinentalnoga turizma, a to je Istra, koja je uključivanjem prehrambenih proizvoda i vina u ponudu znatno produljila sezonu“, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, istaknuvši da je za plasiranje prehrambenih proizvoda u turizmu ključno i pitanje dostatnosti proizvodnje u poljoprivredi.

Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar i direktor tvrtke Gala d. o. o. koja se bavi proizvodnjom konzumnih jaja, istaknuo je da je prednost domaćih proizvoda to što su svježiji jer sa starošću uvoznim proizvodima opada kvaliteta.

„Izazov je nabaviti domaću hranu. Imamo sreće jer se toplice nalaze na pogodnoj poziciji i imamo mogućnost nabaviti većinu hrane i dio napitaka od malih proizvođača. I oni su prepoznali prednosti suradnje. Kod nas je najveći problem što smo dosta veliki pa nekada ne možemo nabaviti određene namirnice u dovoljnoj količini. No, odlučili smo raditi ne samo na razvoju toplica, već i cijele destinacije. Za to se moraju uključiti svi“, rekla je direktorica hotelskih operacija i ljudskih resursa za Lifeclass Terme Sveti Martin Jelena Berečić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.