U Drnišu otvoren 5. Međunarodni festival pršuta

U Drnišu otvoren 5. Međunarodni festival pršuta

„Proizvodnja pršuta nije samo dio naše kulturne baštine, već i konkurentan i izvozno orijentiran proizvod. No, s današnjim proizvodnim kapacitetima od oko 350.000 komada godišnje ne podmirujemo ni 50% vlastitih potreba. Proizvodnja pršuta zahtijeva nove investicije, implementaciju najnovijih tehnoloških dostignuća te snažniju promociju čime bi se stvorili preduvjeti za veći plasman na tržište EU i u domaćoj turističkoj ponudi,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević povodom otvorenja 5. Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu, dodajući da HGK podupire manifestaciju od začetka kao priliku za promociju domaće proizvodnje.

„Uzrok smanjenih proizvodnih kapaciteta treba tražiti i u povijesnom minimumu svinjogojske proizvodnje, s manje od milijun tovljenika. Uz tradicionalnu tehnologiju, u proizvodnji pršuta, kvaliteta i svojstva mesa ključni su preduvjet kvalitete i senzorskih svojstava pršuta,“ rekao je Kovačević, napominjući da su potrebne dodatne potpore za namjensku proizvodnju tovljenika. „Potpore namjenskom uzgoju tovljenika i povećanu proizvodnju pršuta treba promatrati i kroz strategiju Strategije razvoja turizma do 2020., koja gastronomiju definira kao jedan od ključnih proizvoda za jačanje konkurentnosti turizma općenito i konkurentnosti pojedinih regija i destinacija,“ rekao je Kovačević.

Hrvatska ima 31 proizvod zaštićen na razini EU oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti. Oznake dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, a od deset mesnih proizvoda, zaštićena su čak četiri pršuta: Krčki, Dalmatinski, Istarski i Drniški. Samo proizvođači koji udovoljavaju propisanim uvjetima proizvodnje za pojedinu vrstu pršuta mogu koristiti zaštićene oznake.

Međunarodni festival pršuta na drniškoj Poljani tijekom 18. i 19. kolovoza okuplja zaljubljenike u gastronomiju Dalmatinske zagore i sveukupno 75 izlagača, među kojima je tridesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, BIH i Crne Gore. Uz pršutare, kojima će se dodijeliti nagrade i priznanja, na festivalu se predstavljaju i proizvođači sira, vina, meda te ostalih domaćih proizvoda. Posjetitelje očekuje bogat edukativni, zabavni i kulturni program, uključujući i okrugli stol o proizvodnji i plasmanu autohtonih proizvoda te izložbu o povijesti drniškog pršuta.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.