Novost u turističkoj ponudi Varaždinske županije - Konjičke turističke rute s certificiranim vodičima vode vas do kušaonica, dvoraca, vinarija...

Novost u turističkoj ponudi Varaždinske županije - Konjičke turističke rute s certificiranim vodičima vode vas do kušaonica, dvoraca, vinarija...

Varaždinska županija je bogata prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom, dvorcima, izvrsnom ponudom domaćih proizvoda iz OPG-a i dobrih vina u vinskim podrumima, a upravo su to prostori uz koje se mogu izraditi konjičke staze i gdje se mogu organizirati turistička jahanja. Sve to prepoznala je i Turistička zajednica Varaždinske županije, u suradnji s konjičkim društvima te je uz financijsku podršku Hrvatske turističke zajednice provela projekt trasiranja i određivanja konjičkih turističkih staza na području Varaždinske županije, povezivanja postojećih i novih, te izradu dokumentacije za njihovo certificiranje. Danas je dio te rute predstavila na obalama Drave, kod Cirkovečke, a u uzbudljivom sadržaju sudjelovalo je desetak jahača, te organizatori i predstavnici medija.

Riječ je o nastavku trasiranja konjičkih staza u županiji od 2021. godine uz 164 kilometara novih staza koje se nadovezuju na zajednički projekt s Koprivničko-križevačkom županijom. Kod Ludbrega ulaze u našu županiju, nastavljaju preko Varaždinskih Toplica i Ivančice, Arboretuma Opeka, Zelendvora i prolaskom uz Dravu završavaju u jahaonici u Varaždinu. Kompletni elaborat certifikacije izradila je Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske „Engea“, čije je predsjednik Ivica Pirin naglasio zadovoljstvo pripremljenom infrastrukturom na području županije.

 - Kada turisti dođu na lokaciju najprije ih se upoznaje sa stazom koja je definirana GPS sustavom, s kilometrima i destinacijom u kojoj se nalaze, tada se upoznaju sa životinjama i konjičkim turističkim vodičem koji će se za njih brinuti tijekom čitavog jahanja. Na terenu se obilaze destinacije gdje su unaprijed definirani odmor i okrjepa za jahače i konje, degustiraju se proizvodi domaćih OPG-a i prema potrebi organizira spavanje.

U nama susjednim zemljama poput Italije i Austrije, zatim Njemačke, Francuske posebno Islanda, ovakav oblik turizma je jako popularan i temeljem suradnje s njihovim udrugama smo došli do saznanja da mi imamo puno bolje uvjete i terene, postoje ljudi koji to žele i znaju raditi, a rezultat toga je gotov turistički vodič koji može pružiti kompletnu uslugu – rekao je Pirin.

- U sklopu projekta četvero kandidata s područja naše županije, Tea Dušak, Marijo Rožaj, Željka Skoko i Ema Tomašković, završilo je specijalnu edukaciju i certifikaciju za konjičke turističke vodiče, objasnio nam je Goran Mališ, direktor Turističkog ureda TZ Varaždinske Županije rekavši i da se boatoj ponudi raznih aktivnosti u sklopu aktivnog odmora u prirodi, koje turisti u Varaždinskoj županiji mogu provoditi, od sada dodaje i upoznavanje našega prekrasnoga kraja jašući konje, uz stručno vodstvo certificiranih konjičkih vodiča.  Direktor Mališ uputio je poziv svima i domaćim i inozemnim gostima, ali i Varaždincima da iskušaju ovo jedinstveno iskustvo upoznavanja destinacije. 

Na prigodnoj prezentaciji kod Dravskog spruda, koji je također dio konjičke turističke staze, certificirani vodili i drugi jahači pokazali su kako to u praksi izgleda, a voditelj edukacije i tajnik Udruge „Engea“ Zlatko Kramarić opisao nam je od čega se sve obuka sastojala.

 - Obuka za vodiče zapravo je vrlo slična obuci za natjecatelje, a koju su svi oni već imali, pa smo to iskoristili za nadogradnju. U šest radnih dana napravili smo obuku iz područja sigurnosti gostiju, koja se odnosi na prvu pomoć za ljude i za konje, morali su se znati snaći u prostoru uz osnove orijentacije, te poznavati psihološke elemente ako u grupi dođe do određenih problema. Za svaku grupu predmeta pri edukaciji su bili zaduženi stručnjaci s određenog područja od medicine, veterine pa sve do vojske. Dobivanjem potvrde o završenoj edukaciji polaznici su se pridružili ekipi od 32 certificiranih konjičkih vodiča koliko ih ukupno ima u Hrvatskoj – istaknuo je Kramarić.    

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.