Nikad bolji početak turističke sezone, na Jadranu otvoreni gotovo svi hoteli

Nikad bolji početak turističke sezone, na Jadranu otvoreni gotovo svi hoteli

Iako uskrsni blagdani, kojima počinje turistička predsezona, ove godine padaju prilično rano, turista je već znatno više nego prošlih godina, što potvrđuje najave da je pred nama sjajna turistička sezona. U Istri su već otvoreni gotovo svi hoteli i kampovi.

U Istri nikad više stranih gostiju


Nikada toliko stranaca u ovo doba u Istri nije bilo. Najviše je Nijemaca i Austrijanaca, ali ima i gostiju iz drugih dijelova Europe.

- Hrana je vrlo ukusna u Hrvatskoj, mjesto je lijepo, usluga je odlična, ljudi su srdačni, rekao je Anatolij iz Ukrajine.

Samo se u Rovinju odmara 10-ak tisuća turista dnevno.

- Možemo slobodno reći da je ova godina rekordna, budući da smo u prva 3 mjeseca ostvarili čak 12% više noćenja u odnosu na prva 3 mjeseca u prošloj godini i 16% više dolazaka, rekla je Iva Damuggia iz TZ Rovinj.

Inflacija, skuplji najam i veće nabavne cijene hrane, neki su od problema ugostitelja.

- Personal je postao skuplji ili ga nema, uvozimo ga iz raznih dijelova svijeta, evo ja sam dobio jednoga iz Indije u kuhinji da radi, rekao je ugostitelj Nino Fariš.

Na veće cijene gosti se, barem zasad, ne žale. Iako je i smještaj poskupio u prosjeku 10-ak posto, kampovi se, poput ovog medulinskog, pune ranije nego ikada prije.

- Imamo više gostiju nego lani, iako je Uskrs lani bio kasnije. Očekujemo lijepo vrijeme i nadamo se da će popunjenost biti i veća, rkela je Jelena Markušić, direktorica kampa Kažela, Medulin.

Bez bicikala - nikamo. Osobito u Njemačkoj, gdje ih je najviše po stanovniku. A Medulin je pravo odredište i za profesionalne sportaše koji dolaze na pripreme ili turnire.

- Nismo ovdje prvi put, dođemo uvijek s 4 ili 5 ekipa različite dobi, odlični su tereni, rekao je Roman, nogometni trener iz Njemačke.

- Više tisuća sportaša je ovdje u našim medulinskim hotelima i što se tiče sporta, nisu nam ograničenja smještajni kapaciteti nego infrastruktura, rekao je Andrea Petrić, voditelj sporta Arena Hospitality Group.

Osam nogometnih terena do lani je bilo dovoljno. A ove je godine upita sportaša mnogo više. Primjerice, engleski drugoligaši već su rezervirali i špicu sezone, i to po višim, individualnim cijenama. 

Iz Medulina se za Dnevnik javila Anita Bartolović. Hrvatska je ove godine znatno skuplja nego lani. No, cijene su podignule i ostale, nama konkurentske zemlje na Sredozemlju.

Bartolović je rekla da su cijene još uvijek nešto niže, jer smo u predsezoni, dok će u sezoni rasti. O tome je razgovarala je s Borisom Žgombom, predsjednikom Udruženja putničkih agencija, HGK. 

Žgomba je rekao da su cijene odraz ponude i potražnje.

- Ako sada vidimo da će popunjenost biti odlična, da je potrošnja dobra, onda su cijene pogođene. S cijenama se ne smije pretjerivati, rekao je.

Što se tiče najava za sezonu, one su dobr, kao što je i popunjenost dobra. Vjeruje da će ulazak u glavnu turističku sezonu biti više nego dobar.

- Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se otvorile kompletne linije i aranžmani s Azijom, ali i Sjevernom i Južnom Amerikom, dodao je.

I u Dubrovniku je odlično počela predsezona


S ljetnim redom letenja Dubrovnik je živnuo - Britanci su ponovno najbrojniji dubrovački gosti, prate ih Amerikanci.

- U ovo doba godine nema gužvi, pa je ljepše nego ljeti. Iako je hladnije nego kod nas na Floridi, uživamo, rekao je turist iz SAD-a.

-Toliko divnih stvari možete vidjeti unutar zidina, jako lijepo, rekla je turistkinja iz SAD-a.

Otvoreni gotovo svi hoteli. Dobra popunjenost i početak predsezone.

- Što se tiče popunjenosti, generalno su iznenađujuće brojke. Nikad nije bila veća popunjenost u ovom periodu, što se tiče našeg hotela. Čudno je i izazovno, ali je jako lijepo vidjeti da je hotel popunjen, rekla je Ivona Begušić Oberan, voditeljica hotelskih operacija Hotel Pucić Palace.

Treba nadoknaditi zaostatke - zbog pandemije i ukrajinske krize smještajni kapaciteti lani su se počeli puniti kasnije nego u ostatku Hrvatske. Prošlogodišnji oprez zamijenio je optimizam.

- Najave za sezonu je povećanje od otprilike 20% u odnosu na prošlu godinu. Pokrivamo 50 kompanija, 75 destinacija - od Ujedinjenih Arapskih emirata do SAD-a, rekao je Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik.

Nema sumnje - mnogi će se uputiti automobilom.

- Dosta smo bili prisutni na tržištima, jer smo htjeli ispromovirati Most kao sponu Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, s autoputom, jer imamo goste iz Austrije, Švicarske, Njemačke, južne Njemačke, objasnio je Miro Drašković, direktor TZ Dubrovnik.

Istodobno u fokusu je više nego ikada prije nedostatak radne snage.

- Zadržao sam sve radnike od prošle godine. Kažu da sam dobar gazda, ja sam zadovoljan s njima i oni sa mnom, rekao je ugostitelj Mirsad Čeljo.

Tko nije na vrijeme našao radnike, bit će u velikom problemu.

Iz Dubrovnika se javila Morana Baričević. Jedan od najvećih problema turističkih djelatnika i ove će godine biti radna snaga. Razgovarala je s Đanijem Banovcem, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, Dubrovačko-neretvanska županija.

Baričević je rekla da je pred dubrovačkim ugostiteljima najveći izazov - nedostatak radne snage. Banovac je rekao da su završetkom prošle sezone počeli s pripremama za ovu.

- Ovaj problem je trenutan i bit će nam u sljedećem razdoblju jedan od najvećih izazova, rekao je.

Banovac se uspio pripremiti jer je na vrijeme krenuo. To se mora početi rješavati jučer, smatra, kako bi danas imali rezultate.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.