Ptice ninske lagune - priručnik za očuvanje prirodnih vrijednosti i održivi turizam koji je sve više u trendu u cijeloj Hrvatskoj

Ptice ninske lagune - priručnik za očuvanje prirodnih vrijednosti i održivi turizam koji je sve više u trendu u cijeloj Hrvatskoj

U Hrvatskoj ima 400 vrsta ptica, a od toga je na malom prostoru u Ninu, zabilježeno pola od ukupne brojnosti ptica, točnije evidentirano je ukupno 220 raznih vrsta, što je među inima bio i povod za objavu priručnika Ptice Ninske lagune, kao jednog od prvih koraka u brendiranju Nina kao destinacije održivog turizma, a kako se destinacija i razvijala posljednjih 15-ak i više godina, pomno pazeći na očuvanje prirodne i ine baštine i ukupne kvalitete života na najvećoj mogućoj razini. Također, zahvaljujući priručniku i fokusu na očuvanje prirode i ptičjeg svijeta lagune, promatranje ptica jedan je od najnovijih sadržaja koji ima i veliki turistički potencijal.

A kako je sve počelo, prisjetimo se iz objava 2020. godine kada je u izdanju Turističke zajednice grada Nina tiskana knjiga "Ptice Ninske lagune"- priručnik za očuvanje prirode i promatranje ptica, autora Gordana Lukača i Marije Dejanović, objavljena financijskom podrškom Zadarske županije, u nakladi od 500 primjeraka. Priručnik koji pobrojava ptice u ninskoj laguni, kojih je zahvaljujući prvenstveno Ninskoj solani više od polovice ukupno poznatih vrsta u Hrvatskoj, predstavlja i izvrstan edukativan materijal za djecu i mlade kao i školske ekskurzije i turističke ture promatranja ptica.

Predstavljanje je održano 2020. godine, u okviru manifestacije 'Europski dan prebrojavanja ptica', koju već dvanaest godina početkom listopada održava ninska turistička zajednica, čije je održavanje potaknuto titulom Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) koju je tada ponio Nin, pa je uz stotinjak uvrštenih postao jedno od mjesta održivog turizma Europe.

Za europski dan prebrojavanja ptica tada je priređen cjelodnevni program - najprije je u ranim jutarnjim satima održana edukativna nastava za učenike sedmog razreda Osnovne škole "Petar Zoranić" Nin predvođene profesoricom biologije Anom Čulina na lokalitetu Solane Nin. a poučavanje školske djece kako promatrati ptice i prigodno predavanje održao je ornitolog Vedran Lucić iz BIOM-a iz Zagreba.

Promatrači ptica i učenici kao i stručnjaci ornitolozi ovdje mogu uživati u pogledu na mnogobrojne vrste, u patkama, bijelim čapljama, malim vrancima, vlastelicama ako još nisu odletjele prema Africi i upoznati tri vrste galebova. A fenomen ninske lagune i brojnost vrsta ornitolog Lucić je pojasnio: "Plitkih pješčanih obala s muljevitim područjima na istočnoj strani Jadrana ima jako malo. Takva su staništa porastom broja turista i pritisaka na obalna područja jako ugrožena u svijetu stoga je iznimno važno za njihov opstanak napraviti optimalnu ravnotežu između gospodarskog korištenja prostora i korištenja od strane kritično ugroženih vrsta ptica kojima su takve obale nužne. Povećanjem spoznaje o kretanju ptica i njihovom gniježđenju na području solane i Kraljičine plaže, dolazi se do održivog razvoja turizma što je i u odrednicama EU direktive o staništima Natura 2000.

- Edukativna knjižica napravljena je kao priručnik za očuvanje prirode i promatranje ptica, korisna prvenstveno za učenike zbog čuvanja prirode, ali i za iznajmljivače jer je putokaz za oblikovanje turističke ponude promatranja ptica koja još nije razvijena u Hrvatskoj. Sadrži opisani položaj i prirodna obilježja grada Nina, Ninski zaljev i Ninska laguna, botanički važno područje IPA NIN, ekološko značenje Solane Nin, tekst o Ninu kao EDEN destinaciji, podatke o projektu Eko Park Ninska laguna, IUCN kategorije ugroženosti ptica. Tu su predivne fotografije i opis 25 najčešćih vrsta ptica koje se mogu vidjeti u Ninu, od običnih vrsta do onih egzotičnih poput vlastelice, vodomara, pčelarice i plamenca. Laguna u Ninu jedinstveno je područje u Hrvatskoj i na istočnoj strani Jadrana, na nama je da to čuvamo ne samo za nas već i za budućnost. U Hrvatskoj ima 400 vrsta ptica, a od toga je na malom prostoru u Ninu, zabilježeno pola od ukupne brojnosti ptica, točnije evidentirano je ukupno 220 raznih vrsta. - ističe u recenziji knjige ornitolog Lucić, koji na dalje kaže:
- Naslovnicu knjige krasi fotografija ptice vlastelice - simbol Ninske lagune - autorska fotografija biologa Gorana Šafareka, dok je fotografija na stražnjim koricama s bujnom vegetacijom uz rijeku Miljašić jarugu, profesionalnog fotografa iz Nina Marina Stulića. Kvaliteti edicije pridonose fotografije ptica, uz već navedene autore u knjizi su fotografije profesionalnih fotografa Ive Pervana, Borisa Kačana i Marina Gospića, biologa Wilija Stanina i Roberta Stelke, te prijatelja prirode fotografa amatera Ivana Stulića, Olafa Papersa, Arlete Vidić, Ive Skočić i naposljetku autora same publikacije Lukača i Dejanović.

Nakon izlaganja prisutnima su podijeljene knjige i graničnici za knjige sa sloganom projekta "Eko park Ninska laguna". Projekt provodi lokalna turistička zajednica od 2012. godine u interesu razvoja birdwatchinga u kraljevskom gradu Ninu, s velikim turističkim potencijalom, od edukacije, izgradnje potrebne infrastrukture do promidžbe. Otada je održan niz predavanja o biljkama i pticama, snimljena su dva filma o promatranju ptica postavljena na You Tube, napravljen prospekt na hrvatskom i engleskom jeziku o ptici vlastelici, pokrenuta promidžba putem samostalne Facebook stranice te ostalih promidžbenih materijala i kanala promidžbe ninske turističke zajednice. Tijekom godina napravljen je dio drvenih edukativnih staza preko vrijedne prirodne baštine i Natura staništa, jedna osmatračnica za ptice, nekoliko informativnih ploča, a lokalna turistička agencija u svojoj ponudi ima turistički proizvod promatranja ptica.

-Godine 2010. pri izradi katastra značajnih Natura staništa biologinja Jasenka Topić je evidentirala 8 staništa Natura 2000. na području grada Nina i tada poučila nas turističke radnike o važnosti lokaliteta. Iste godine 2010. postavši EDEN - europska destinacija izvrsnosti, pokrenuli smo ekološke susrete u laguni organizirajući manifestaciju pod nazivom 'Europski dan prebrojavanja ptica'. Projekt se od tada razvija zahvaljujući suradnji s poznatim hrvatskim biolozima i ornitolozima volonterima, koji su kroz predavanja poučavali i u praksi pokazivali kako se vodi briga o ptičjem svijetu te način kako to silno prirodno bogatstvo oblikovati u turistički proizvod, tzv. birdwatching. Najave su da će turizam doživjeti trajnu promjenu i da više neće biti kao prije, ali Nin već sada koristi svoje komparativne prednosti i ekološke brendove (EDEN, eko certifikat soli ninske solane) te svoju promidžbu gradi na eko turizmu, a ninska priča o pticama imperativ je razvoja za destinaciju - rekla je tada direktorica TZG Nina Marija Dejanović, koja je i najzaslužnija za brendiranje Nina kao destinacije održivog turizma, trenda koji je i u Hrvatskoj u porastu. U međuvremenu priručnik je doživio i drugo izdanje.

Fotografije: fb TZ NIN, e-ZADAR, Marin Stulić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.